Allianz Trade raporu: Türkiye'de her 5 şirketten 1'i iflas edecek

Allianz Trade raporu: Türkiye'de her 5 şirketten 1'i iflas edecek
Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz Trade tarafından hazırlanan raporda, bu yıl küresel iflas oranının yüzde 11'e yükseleceği, Türkiye'de ise yüzde 20'yi bulacağı öngörüldü. Ticari iflaslardaki artışın 2026'ya kadar süreceği ifade edildi.

Artı Gerçek - Allianz Trade, dünya genelinde uzman ekonomistlere hazırlattığı 2024 Küresel İflas Raporu'nu revize etti. Şubat ayındaki raporda yüzde 9 olarak öngörülen küresel iflas oranı yüzde 11'e yükseltildi. Şubat raporunda küresel ekonominin 2025'te istikarara kavuşması beklenirken, yeni raporda daha karamsar bir tablo oluştuğuna işaret edilerek, ortalama iflas oranının artmaya devam ederek yüzde 13'ü bulucağı ifade edildi.

Raporda, GSYH’leri toplamı, küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülkede 2024 yılında iflasların çift haneli oranlarda artacağı vurgulandı.

İFLASLARIN TEMEL NEDENLERİ

Allianz Trade’in raporuna göre, ticari iflaslardaki artışın sebebi; durgun talep, jeopolitik belirsizlikler ve finansman koşullarındaki dengesizlikler olarak sıralandı. Özellikle pandemi ve enerji krizi sürecinde sağlanan devlet desteklerinin sona ermesiyle birlikte birçok ülkede ertelenmiş iflasların ortaya çıkması beklendiği ifade edildi.

TÜRKİYE'DE İFLAS ORANI ORTALAMANIN İKİ KATI

Raporda, Türkiye’nin yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlamayla mücadele eden ülkelerden biri olduğu belirtildi. İflas oranının yüzde 20’ye ulaşacağı tahmin edilen Türkiye, küresel ticaret içinde dikkat çeken ülkelerden biri olarak değerlendirildi.

İFLAS VE İŞSİZLİK RİSKİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU SEKTÖRLER

Küresel iflaslar inşaat, perakende ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşırken, bu sektörlerin işsizlik açısından da en büyük riski taşıdığı vurgulanıyor. Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, “Pandemi ve enerji krizi döneminde verilen desteklerin kalkmasıyla birikmiş iflasların ortaya çıktığı bir döneme giriyoruz” ifadesini kullandı. Coqui, küresel talepteki zayıflığın ve jeopolitik belirsizliklerin iflas trendlerini olumsuz etkilediğine de dikkat çekti.

Raporda, faiz oranlarındaki olası düşüşlerin işletmelere kısmi rahatlama sağlayacağı, ancak borç yükü altındaki şirketlerin sorunlarını kökten çözmekte yeterli olmayacağı ifade ediliyor. Allianz Trade’in Baş Analisti Maxime Lemerle ise, faiz indirimlerinin kar marjlarını artıracağını ancak iflasların genel artışını engellemede sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar