Asgari ücret pazarlığı yarın başlıyor, hangi rakamlar gündemde?

Asgari ücret pazarlığı yarın başlıyor, hangi rakamlar gündemde?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın saat 14:00'de yapacak. Zammın yüzde 50'den aşağı olmaması bekleniyor.

Artı Gerçek - Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışan sayısı ortalama yüzde 4 iken, DİSK'in verilerine göre Türkiye'de çalışanların yaklaşık yüzde 50'si asgari ücret alıyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendire asgari ücretin ay sonuna doğru netleşmesi bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın saat 14.00'de Çalışma Bakanlığı'nda yapacak. İkinci buluşma da 14 Aralık'ta olacak. Görüşmelerin ardından yeni asgari ücret tutarı belirlenecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nunda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alacak. Her yıl olduğu gibi işçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

HANGİ RAKAMLAR KONUŞULUYOR

Asgari ücret net 5 bin 500 lira. Komisyon öncesi kulislerde çeşitli rakamlar konuşuluyor. Ankara kulislerinde en çok dillendirilen rakam ise 8 bin lira. Zammın yüzde 50 olarak belirlenerek, asgari ücretin 8 bin 250 liraya yükseltilebileceği de bazı gazeteciler tarafından gündeme getiriliyor.

Önceki dönemden alınmayan 12 puanlık enflasyon farkı ve son 6 aylık enflasyonun dikkate alınacağını belirten Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bunun da en az yüzde 40 zam anlamına geldiğini söylüyor.

KİM NE DEMİŞTİ?

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, yeni asgari ücrete ilişkin, "İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu, aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan; dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız" demişti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırına dikkat çekerek, asgari ücrette 7 bin 785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu söylemiş ve eleştirilerin hedefi olmuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu da dün yaptığı açıklamada, “Asgari ücretin net 13 bin 200 TL olması gerekir” dedi.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de, zam oranıyla ilgili "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" yanıtını verdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar