Avrupa Birliği, 2021 yılına ilişkin büyüme tahminini düşürdü

Avrupa Birliği, 2021 yılına ilişkin büyüme tahminini düşürdü
Avrupa Birliği, 2021 yılı için büyüme tahmini yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e indirirken 2022 yılı için büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 3,8'e çıkardı.

Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu'nun yayımladığı Kış Dönemi Ekonomi Tahmini raporunda, 2021 büyüme tahmini yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e indirirken, 2022 için büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 3,8'e çıkardı.

Euro Bölgesi enflasyonunun 2021 yılında yüzde 1,4 olarak gerçekleşeceğini belirten AB, 2022 yılında ise enflasyonun yüzde 1,3 seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.

AB, İspanya ve İtalya'nın 2022 yıl sonundan önce salgın öncesi seviyelere dönemeyeceğinin altını çizerken Euro Bölgesi'ndeki ekonomik aktivitenin beklenenden önce salgın öncesi seviyelere döneceğini tahmin ediyor.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Fransa BFM televizyonuna yaptığı açıklamada, "Özel sektöre sunulan finansal koşullar daha önce hiç bu kadar cazip ve ucuz olmamıştı. Kriz sürdüğü sürece böyle kalmasını sağlamamız gerekli" demişti.

"Pandemi arkamızda kaldığında ve ekonomiler açılmaya başladığında mali ve parasal desteği aniden durdurmamalıyız" diyen Lagarde, teşvikten çıkış yapmak gerekeceğini ancak bunun yumuşak bir çıkış olması gerektiğini söyledi.

Lagarde, Le Journal du Dimanche gazetesine yaptığı açıklamada ise Euro Bölgesi ekonomisinin yaz aylarında toparlanacağını belirtirken mali otoritelerinin acil durum desteklerini geri çekmede zor bir işle karşı karşı olacağını vurguladı.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada aşılama süreçlerinin başlamasının "umut verici" olduğuna dikkat çeken Lagarde, vatandaşların halen virüsün sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını ve geleceğe yönelik belirsizliklerin sürdürdüğünü söylemişti.

Lagarde,"Covid-19 vakalarında artış, virüsteki mutasyonlar ve sıkı kısıtlayıcı tedbirler, Euro Bölgesi ekonomik faaliyetine yönelik önemli aşağı yönlü risk ortaya koyuyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar