Avrupa'nın koronavirüse karşı ortak tahvil satışı gündemde

Avrupa'nın koronavirüse karşı ortak tahvil satışı gündemde
Virüsle mücadele için merkez bankası cephanelerinin sona yaklaşmasıyla birlikte, durumun ciddiyeti yetkilileri yaratıcı olmaya ve hızlı davranmaya zorluyor.

Virüsün ekonomiye etkilerine karşı mücadele için merkez bankası cephanelerinin sona yaklaşmasıyla birlikte, durumun ciddiyeti yetkilileri yaratıcı olmaya ve çabuk davranmaya zorluyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin (AB) koronavirüsün etkisini sınırlandırmak için tahvil ihraç etmesini ihtimal dışı bırakmadı. Alman muhalefetindeki gözle görülür yumuşama 27 üyeli bloğun mali duruşunu değiştirebilir.

AB'nin baskın ekonomisinin liderinden gelen açılım, virüse karşı beklenmedik bir adım atılarak kendisi ve AB mevkidaşlarının kıtaya seyahati kısıtlamaya karar vermesiyle birlikte günü harektli bir şekilde noktaladı. Şirketlerin önünde kalkan oluşturmak için kaynaklarını seferber eden Avrupalı liderler, istihdamı korumaya ve yatırımcılara güvence vermeye çalışıyor.

Merkez bankalarının cephanesinin neredeyse bittiği bir dönemde piyasada türbülansa neden olmadan harcamaları artırmaya çalışıyorlar.

Berlin'deki basın toplantısında konuşan Merkel, "Net bir şekilde ortaya koyduk, ve aslında herkes ekonomimiz için çok ciddi sonuçları hesaba katmamız gerektiğini" belirtmişti.

Salı günü, İspanya ve İngiltere de riskli işletmelere milyarlarca euroluk destek sağlayan Almanya ve Fransa'ya katıldı. Öyle ki, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Paris'teki yetkililerin ihtiyaç halinde büyük şirketleri kamulaştırmaya hazır olduğunu söyledi. 

Durumun ciddiyeti yetkilileri yaratıcı olmaya ve çabuk davranmaya zorluyor. Konuya yakın bir kaynağa göre AB'nin ortak tahvil satışı fikri İtalya Başbakanı Giuseppe Conte tarafından salı günkü video konferans görüşmesinde ortaya atıldı. Merkel, Maliye Bakanı Olaf Scholz'un diğer bakanlar ile birlikte öneriyi incelemesinden memnun olduğunu dile getirdi.

Merkel, "Maliye bakanlarının konuyu daha fazla tartışmalarını bekliyoruz. Ben Olaf Scholz ile görüşeceğim, böylece Almanya bu konuda rol alabilir. Ancak herhangi bir sonuç yok" dedi.

Öte yandan, AB liderleri, üçüncü ülke vatandaşlarının AB üyesi ülkelere ve Schengen bölgesine yapacakları "gerekli olmayan" seyahatlerine 30 günlük geçici kısıtlama getiren düzenlemeyi onayladı.

AVUSTURYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: PARA POLİTİKASI SINIRLARINA ULAŞTI

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Robert Holzmann, kurulun para politikasının sınırlarına ulaştığı ve koronavirüs krizi konusunda maliye politikasına ihtiyaç olduğuna ilişkin fikir birliğine sahip olduğunu söyledi.

Güvence ve sosyal destek vermenin devletin işi olduğunu söyleyen Holzmann, para politikasının sorunu çözemeyeceğini belirtti.

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın geçen haftaki basın toplantısına yönelik piyasa tepkisine ilişkin konuşan Holzmann, "Piyasa Lagarde'ın ciddi olduğunu ve ECB Yönetim Kurulu'nda bu konuda fikir birliği olduğunu gördüğünde şunu fark etti: Hisse senedi piyasasında şişkin fiyatlar sürdürülebilir değil" dedi.

Piyasanın beklentilerini karşılamanın zaten imkansız olduğunu belirten Holzmann, Fed'in pazar günkü tedbirlerinin de piyasayı sakinleştirmediğinin altını çizdi. Holzmann, "Her ekonomik kriz aynı zamanda bir arınmadır ve aynı zamanda sosyal ihtiyaçları gözetirken bir krizi daha fazla güç kazanmak için kullanabilirsiniz" diye görüş bildirdi.

FED'DEN BİR LİKİDİTE ADIMI DAHA GELDİ

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed), hanehalkı ve işletmelerin kredi ihtiyaçlarını desteklemek için Piyasa Yapıcılara Tanınan Kredi Kolaylığı (PDCF) uygulamasını başlatacağını duyurdu. 

Fed'den yapılan açıklamada, 2008 küresel finansal krizi sırasında piyasa yapıcılara yeni bir likidite penceresi açmak amacıyla hayata geçirilen uygulamanın, piyasaların iyi bir şekilde işlemesini destekleyeceği ve işletmelerle hanehalkına kredi olanağı sağlayacağı kaydedildi. 

Söz konusu uygulama kapsamında, gecelik ve 90 güne kadar vadeli finansman sunulacağının belirtildiği açıklamada, uygulamanın 20 Mart'ta başlayacağı, altı ay boyunca geçerli olacağı ve şartlara uygun olarak uzatılabileceği ifade edildi.

Fed, dün, koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerine karşı piyasalardaki likiditeyi artırmak için bir başka adım daha atmıştı. Banka, zor durumda kalan ABD'li şirketlerin ticari menkul kıymet piyasası yoluyla borçlanma imkanını tekrar başlatacağını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar