Artı Gerçek - Bankacılık krizi nedeniyle dikkatlerin çevrildiği Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentisi doğrultusunda 50 baz puan faiz artırdı. Karar metninde, enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer aldı. Metinde belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi. İleriye dönük faiz artışına ilişkinse renk verilmedi.
GREV DALGASI
Dünya genelinde yaşanan ekonomik sarsıntı ve bazı düzenlemeler pek çok ülkede kitlelerin seslerini yükseltmesine ve sendikaların greve gitmesine neden oluyor. Fransa’da emeklilik yaşanın 62’den 64 çıkarılması düzenlemesi, milyonlarca insanı sokaklara döktü.
İngiltere’de önce sağlık çalışanları, ardından öğretmenler, makinistler ve memurlar ücret, emekli maaşı, iş güvenliği ve işten çıkarma koşullarına karşı seslerine duyurmaya çalışıyor.
AB’nin ekonomik motoru Almanya’da binlerce çalışan artan gıda, enerji fiyatları ve genel enflasyon tırmanışı nedeniyle ülkenin pek çok yerinde uyarı grevleri yapıyor.
Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da ise gelir vergisi ve elektrik faturalarındaki artışlar nedeniyle sağlık, demiryolu ve liman çalışanlarının da aralarında olduğu çok sayıda kamu çalışanı grev kapsamında bir günlük iş bıraktı.
GÜNEY KORE’DE KÖLELİK DÜZENİ TASARISI: HAFTADA 69 SAAT ÇALIŞMA
Bazı Avrupa ülkeleri haftalık dört gün ve 36-40 saat bandında çalışma uygulamasına geçmeye çalışırken, Güney Kore’de çalışma saatlerini 52 saatten 69 saate çıkaracak olan yasa teklifi isyana neden oluyor. Seul hükümeti, işverenlerin talepleri uyarınca bu teklifi hazırladıklarını ifade etse de özellikle gençlerden oluşan çalışanlar ve sendikalar, bu girişimi protesto ediyor. İşçi sendikaları bu yasal düzenlemeyle işçi sağlığı, aile ve sosyal hayatının hiçe sayıldığını ve bir kölelik düzeni kurulmak istendiğini söylüyor.
AB’NİN ŞUBAT ENFLASYONU YÜZDE 8,5
Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), 19 ekonomiyi kapsayan euro bölgesinin şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde ocakta yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 8,5 olarak ölçüldü. Euro Bölgesi'nde şubatta enflasyon bir önceki aya kıyasla da yüzde 0,8 arttı. AB'de de ocak ayında yüzde 10 olan enflasyon şubatta yüzde 9,9 seviyesinde ölçüldü. Enflasyon, geçen yılın şubat ayında Euro Bölgesi'nde yüzde 5,9, AB'de ise yüzde 6,2 seviyesindeydi.
OECD KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Mart Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu"nu "Kırılgan Bir Toparlanma" başlığıyla yayımladı. Raporda, küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükselttiği görülüyor. Büyümede artış olmakla beraber, örgüt, küresel ekonomiye dönük risklerde bir dengelenme olsa da iyileşmenin kırılgan olduğu konusunda uyardı. Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin ise 2023 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekildiği, 2024 için ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e çıkarıldığı belirtildi.