Aydınlı üreticiler: Portakalı soran yok, tüketim yarıya indi

Aydın'da çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler, artan maliyetler ve satışların azlığı sebebiyle zor günler geçirdiklerini aktararak portakalın dalında kaldığını belirtti.

Aydınlı üreticiler: Portakalı soran yok, tüketim yarıya indi

Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Hamzalı bölgesindeki üreticilerin portakalı ağaçta kaldı. Üreticiler, geçen sene kilosu 3 liradan alıcı bulan portakalın bu sene 1 liradan satılmadığını söyledi. Bir portakal üreticisi, "Girdi maliyetleri çok yüksek ama portakalı soran kimse yok" dedi. Besici Haydar Aksu ise "Hayvancılıkta memnun olan yalan söylüyordur. Biz, devletten destek bekliyoruz ve geleceğine de inanmıyoruz, çalıştıkça batıyoruz. Ya bu işi yapmayacağız ya da karşıdaki mezarlığa gömüleceğiz" diye konuştu.

Aydın'da çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler, artan maliyetler ve satışların azlığı sebebiyle zor günler geçirdiklerini belirtti. Portakal gübresinin torbasının geçen sene 130 lira olduğunu hatırlatan bir portakal üreticisi, "Bu sene gübre, neredeyse yüzde 700 artışla 700-800 TL bandına ulaştı" dedi.

'PORTAKALI SORAN KİMSE YOK'

Nazilli bölgesinde portakal yetiştiren üretici, maliyetler artmasına rağmen fiyatı geçen seneden daha düşük tutulan portakalın alıcı bulamamasından şikayet etti. Üretici, "Geçtiğimiz yıl koronavirüs nedeniyle evde olan vatandaş daha çok sebze ve meyve tüketirken bu sene tüketim neredeyse yarıya indi. Girdi maliyetleri çok yüksek ama portakalı soran kimse yok" diye konuştu.

'HAYVANCILIKTA MEMNUN OLAN YALAN SÖYLÜYORDUR'

Nazilli’nin Güneş mahallesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar ise işerinin bitme noktasına geldiğini belirtti. Üretici Haydar Aksu, şunları söyledi:

"İnanın hayvancılıkla uğraşan pişman, uğraşmayan pişman. 30 yıldır bu işi yapıyorum, masraflar süt fiyatını karşılamıyor. Maliyetler her gün yükseliyor. Yeni zamlarla süt parası 4,70 TL oldu, bizlerin bu parayı almamız için 2022 yılı şubat ayı gelmesi lazım. Ama yem parasına her gün zam geliyor. Zam, zam, zam. Yemi en son 156 liradan aldım, 162 oldu. Bir sonraki gidişimde ‘Yem veremeyiz’ dediler. Bunu söyleyen devletin fabrikası. Herkes hayvanlarını kestiriyor. Mezbahaya gidin, 4 dana kesilirse 3 dişi inek kesiliyor. Bu kesimlerin sebebi maliyetlerin yüksek olması. Süt, fiyatları karşılamıyor. Hayvancılıkta destek, kalem olarak çok fakat çeşitli bahaneler üretiliyor alamıyorsun. Hayvancılıkta memnun olan yalan söylüyordur. Biz, devletten destek bekliyoruz ve geleceğine de inanmıyoruz, çalıştıkça batıyoruz. Ya bu işi yapmayacağız ya da karşıdaki mezarlığa gömüleceğiz."

'1 KİLO YEM 1 KİLO SÜTÜ GEÇERSE BU İŞ YAPILMAZ'

Hamzalı köyünden Hüseyin Önal ise yaşadığı sorunları şöyle anlattı:

"Bizim en büyük sorunumuz yem. Aldığımız süt parasıyla, aldığımız zamla her ay zamlı fiyattan yem alıyoruz. Döviz düştü, bizim yem parası düşmüyor. Firmaya sorduğumuzda 'Hammadde sıkıntısı var, dışarıdan geliyor, zam yapmak zorundayız' diyorlar. Düzgün besleme yapmamız gerekiyor, yoksa alıcı firma ‘İçerisindeki yağ düşük’ diyor. Bakın, bir kilo yem bir kilo süt fiyatını geçerse bu iş yapılamaz. Devlet süt fiyatını açıkladı, raftaki peynire zam yaptı. Ama benim yem çuvalına da 25 lira zam yaptı. Zamlı süt parasını ocak veya şubat ayında alacağız, yeme her hafta zam geliyor." (ANKA)

destek tarım üretici portakal