Bakan Şimşek'in 'hedef enflasyonu'na tepki: 'AKP, fakirleştirdiği halkı daha da fakirleştirecek'

Bakan Şimşek'in 'hedef enflasyonu'na tepki: 'AKP, fakirleştirdiği halkı daha da fakirleştirecek'
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in 'hedef enflasyon' açıklamalarına tepki yağdı. Ekonomistler, "Hedef enflasyon tutmazsa ne olacak?" diye sorarken; siyaset arenasından "AKP tutturamayacağı enflasyon hedefiyle halkı daha da fakirleştirecek" tepkisi geldi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, kamuda çalışan memur ve işçilerin maaş artışlarına ilişkin “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” dedi.

Şimşek'in 'hedef enflasyon' açıklamalarına tepki geldi. Finansçı İris Cibre, "Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacakmış:) TCMB Enflasyon hedefi 5%. OVP Enflasyon beklentisi 2024 te 33%. Hedef mi beklenti mi, hedef mi beklenti mi:)?" dedi.

Ekonomist Güldem Atabay, yerel seçimden sonra yaşanacakları Şimşek'in açıkladığını belirterek, "Kemerinizde iki delik daha açmayın, yemeği kesin demekte. Hedef enflasyon %5, hiç değişmedi. TCMB enflasyonun 2023 sonu %68' olacağını 2024'te inanırsanız %33'e ineceğini söylüyor" ifadelerini kullandı.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu da Şimşek'e 'hedef enflasyon'a ilişkin iki soru yöneltti: "Hedef enflasyon tutmazsa ne olacak? Hedef enflasyon en son ne zaman tutturuldu ki?"

Finans uzmanı Tunç Şatıroğlu, "Vergi, harç ve ceza zamları da hedef enflasyona göre yapılmalı. Emlak vergisine zam hedef enflasyona göre yapılmalı. Milletvekili maaşlarına da zam yapılırken hedef enflasyon göre hareket edilmeli. Yoksa bu yapılanın adı 'halkı fakirleştiren ekonomi politikası' olur" dedi.

Bakan Şimşek'in açıklamalarına tepki gösterenler sadece ekonomistler olmadı. Siyasi arenadan da tepki geldi. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, "AK Parti önce enflasyonu düşük gösterip fakirleştirdiği halkı şimdi de tutturamayacağı enflasyon hedefiyle daha da fakirleştirecek.

Siyasi tercihleriniz ve ekonomi politikalarınızdan azami şekilde faydalanan imtiyazlı azınlığa fatura çıkarmadan krizin bütün yükünü ücretli çalışanların sırtına yüklemekten vazgeçin. Gelir dağılımını gözeten, dar ve orta gelirliye sahip çıkan kapsamlı bir istikrar programı yazın" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, "O sırada TCMB web sayfasında hedef enflasyon: 2023: %5, 2024: %5, 2025: %5" dedi.

ENAG VE TÜİK’İN AÇIKLADIĞI ENFLASYONLAR

TÜİK temmuzda aylık yüzde 9,49 artışla yıllık enflasyonu 47,83 olarak açıklamıştı. Haziranda yıllık enflasyon yüzde 38,21’di.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak açıklamıştı. ENAG’a göre enflasyon ağustosta aylık yüzde 8,59 artarken sekiz aylık artış oranı yüzde 83,96 oldu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar