Bir 'Mehmet Şimşek' iddiası da Reuters'dan: Cumhurbaşkanı yardımcısı değil bakan olmak istiyor

Bir 'Mehmet Şimşek' iddiası da Reuters'dan: Cumhurbaşkanı yardımcısı değil bakan olmak istiyor
Ekonomik krizin gölgesinde düzenlenen seçimlerin tamamlanması sonrası gözler yeni ekonomi yönetimine çevrildi. Reuters ajansının dört kaynağa dayandırdığı habere göre, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni kabinede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından gözler yeni kabineye çevrilmişken, bir 'Mehmet Şimşek' iddiası da Reuters'dan geldi. Reuters'a konuşan kaynaklar, eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni kabinede yer almasına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

'ŞİMŞEK YARDIMCILIK DEĞİL BAKANLIK İSTİYOR'

Reuters'ın dört farklı kaynağa dayandırdığı haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Şimşek'e yeni kabinede maliye bakanı veya ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer vermesinin beklendiğini söyledi. Kaynaklar, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü ancak eski bakanın ekonomi politikalarında daha doğrudan bir yetki sahibi olmayı tercih ettiğini, bu nedenle de Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirilmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

'CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLURSA, BAKANLIĞA YILMAZ GETİRİLEBİLİR'

Kaynaklar, Şimşek'in buna rağmen cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atandığı senaryoda, eski bakan Cevdet Yılmaz'ın Hazine ve Maliye Bakanı olabileceğini ekledi. Eski Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın isminin de ekonomi ile ilgili bir bakanlık için geçtiği ileri sürüldü.

'KARIŞIK BİR EKONOMİ POLİTİKASI UYGULANACAK'

Haberde, Şimşek'in kabineye girmesiyle yüksek enflasyona rağmen düşük faiz oranları ve piyasalarda ağır devlet kontrolü ile şekillenen mevcut ekonomi politikalarından geri adım atılabileceği yorumu yapıldı.

Ancak ajansa konuşan üst düzey bir AKP'li yetkili, Şimşek'in kabineye girmesinin ekonomi açısından yeni bir döneme işaret edeceğini söylese de, ortodoks (genel kabul gören) politikalara keskin bir dönüş yapılmayacağını savundu. Yetkili, "Uygulanacak politikayı 'ortodoks 'veya 'ortodoks değil' yerine, biraz karışık olarak düşünün. Her iki politikadan da izler olacak" dedi.

'ŞİMŞEK GEREKLİ GÖRÜRSE FAİZ ARTIRACAKTIR'

İsmi açıklanmayan yetkili, Şimşek yönetiminde istenen olumlu sonuçların altı ay içinde görüleceğini savunurken, faiz artışı yapılabileceğini de söyledi. Yetkili, "Şimşek'in politikaları açık. Ortaya adını koyuyor. Eğer başarı bir miktar faiz artışı gerektirirse, bunu yapacaktır. Eğer cumhurbaşkanı onu bu göreve atarsa, kendisine bu esnekliği sağlar" dedi.

'MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NIN GÖREVDEN ALINMASI SÜRPRİZ OLMAZ'

Reuters'ın görüştüğü kaynaklar, kabine atamalarının ardından dikkatlerin Merkez Bankası yönetiminde bir değişikliğe çevrileceğini de söyledi. Bir AKP yetkilisi, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevden alınması ihtimali hakkında "Sürpriz olmaz" dedi.

'CUMA VEYA CUMARTESİ AÇIKLANACAK'

Reuters'a konuşan yetkililer, Erdoğan'ın ekonomi yönetimi konusunda nihai kararı henüz vermediğini de vurguladı. Yetkililer, Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma veya en geç cumartesi günü açıklamasının beklendiğini söyledi.

'KALIN VE FİDAN DA KABİNEYE GİRECEK'

Habere göre, Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan'a da yeni kabinede yer verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Reuters, iki ismin hangi görevler için düşünüldüğüne dair ayrıntı vermedi. (DIŞ HABERLER)

İletişim Başkanlığı'ndan 'yeni kabine listesi' açıklamasıİletişim Başkanlığı'ndan 'yeni kabine listesi' açıklaması

Öne Çıkanlar