Birada yüzde 60'ı aşan vergi var: Satışlarda yüzde 5 daralma

2019 yılında Türkiye bira pazarında ekonomik konjonktür ve fiyat baskısının etkisiyle hacimsel olarak yüzde 5 civarı daralma yaşandı.

Birada yüzde 60'ı aşan vergi var: Satışlarda yüzde 5 daralma

Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, 2019 yılında Türkiye bira pazarında ekonomik konjonktür ve fiyat baskısının etkisiyle hacimsel olarak yüzde 5 civarı daralma yaşandığını; 2020 için ise daha iyimser olduklarını söyledi.

Koronavirüsün ihracat pazarları üzerine olası etkilerini ise yakından takip ettiklerini belirten Ağırbaş, ilk çeyrek sonuçlarının ardından 2020 tahminlerini gözden geçirebileceklerini söyledi.

Ağırbaş, "2019 verilerine göre Türkiye bira pazarında daralma var. Tüketicinin fiyat baskısı nedeniyle olduğunu gözlemliyoruz, ekonomik konjonktürün etkili olduğunu düşünüyoruz. Çok iyi başlamasak da 2020 için daha fazla umutlu olmak istiyoruz. Sektörümüzde fiyat çok önemli. Sektörün en önemli sorunu fiyat baskısı" diye konuştu.

BİRA ÜRÜNLERİNDE VERGİ YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE

Ağırbaş’ın verdiği bilgiye göre, bira ürünlerine yüzde 60’ı aşan oranda vergi uygulanıyor. Operasyonlarında koronavirüsün etkilerini hissedip hissetmedikleri ile ilgili olarak Ağırbaş, "Koronavirüs tüm tedarikçilerimizle check ettiğimiz bir konu. Çin’den satın aldığımız bir ham maddemiz yok. O açıdan kendimizi şanslı görüyoruz" diyerek, şöyle devam etti:

"Çin ihraç ülkelerimizden bir tanesi. Etkileneceğini düşünüyoruz. Düşündüğümüzden daha hızlı büyüyen bir olumsuz etki var, dünya açısından da böyle. Ama Çin üretim yaptığımız bir yer değil. Biz de Çin’e ihracatla ilgili gerekiyorsa tekrar planlarımızı gözden geçirmek zorunda kalabiliriz."

İHRACAT YAPILAN ÜLKELERDE ETKİLENMELER OLABİLİR

Ağırbaş, "Koronavirüsün hız kazanmasıyla birlikte şirketin 2020 tahminlerinde bir revizyon olup olmayacağıyla ilgili şöyle konuştu:

"70’den fazla ülkeye ihraç yapıyoruz ve çok yakından takip ediyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerde de etkilenmeler söz konusu. Özellikle Çin’deki sınırlı olan ihracatımız -ama yine de önemli bir rakam- etkilenebilir. Update (güncelleme) etmeyi düşünebiliriz. Muhtemelen ilk çeyrek sonunda açıklamak durumunda kalabiliriz."

Ağırbaş, Çin’e Rusya’daki üretim tesisleri üzerinden ihracat yaptıklarını söyledi ancak Çin pazarındaki toplam satışlarına ilişkin bir bilgi vermedi.

Anadolu Efes Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Moldova ve Gürcistan olmak üzere altı ülkedeki üretim tesisleriyle faaliyet gösteriyor. Ağırbaş'ın verdiği bilgiye göre, Anadolu Efes üretim hacmi bakımından dünyanın 10'uncu büyük bira üreticisi konumunda.

bira vergi daralma yüzde 60