'Bitcoin’in saadet zinciri olma riski yüksek'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bitcoin’in saadet zinciri olma riski yüksek, vatandaşlarımıza ‘Aman ha!’ diyorum” açıklaması yaptı.
EKONOMİ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Habertürk gazetesine verdiği demeçte, Bitcoin meselesine değindi. Zeybekci, "Bitcoin’in global bir saadet zinciri olma riski son derece yüksek; hiçbir tabana, hiçbir varlığa, hiçbir üretime dayanmıyor. Ne benim ne de etrafımdakilerin hiçbir şekilde aklından geçmez. Vatandaşlarımıza da bu konuyla ilgili, "Aman ha!" diyorum" açıklaması yaptı.
Bitcoin ile ilgili bir düzenleme çalışması olup olmadığına yönelik olarak da Zeybekci, "Gerek Merkez Bankası, gerek Ekonomi Bakanlığı, gerekse de ilgili kurum ve kuruluşlar olarak konuyu dikkatle izliyoruz. Teknik altyapıyı, hukuki durumu inceliyoruz. Dünyadaki ülkeler bununla ilgili teknik düzenlemeler ve tedbirler üzerinde çalışıyor. Bazı şeyler olabilir ama Türkiye olarak şu an için acil bir çalışma yok" dedi.
Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu: "Geldiğimiz noktada da Türk Lirası üzerinde suni şekilde bir negatif ayrışma var. Türkiye’nin özel sektör ve kamu sektörü olarak toplam kısa vadeli mükellefiyetleri var. Bu da 115 milyar dolar civarında. Türkiye gibi bir ekonomi için bu çok fazla değildir. Özel sektör ve kamu borçlarının toplamı 450 milyar dolar civarındadır. Merkez Bankası’nın net rezervlerinin 120 milyar doların üzerinde olduğunu görüyoruz. Özel sektörün, yani vatandaşın Türkiye’deki bankalardaki döviz tediyat hesaplarında yer alan döviz miktarı da 220 milyar doların üzerinde. Yani bu konuyla ilgili söylenenlerin tamamı spekülasyon. Kurla ilgili aşırı dalgalanmaların olduğu 28 Ocak 2014 tarihinde, "Dövizle ilgili bu hareketleri piyasanın kendisine bırakmak lazım. Piyasanın kendi dengeleri içinde oluşturduğu yer, doğru yerdir" dedim. Ama şu anda piyasa sağlıklı bir dalgalanma yaşamıyor. Gerek ihracat, gerek ithalat, gerekse de üretimle ilgili her şeyin stabil olması gerekiyor. Bizim bunu dengelememiz lazım."
"Ekonomi olarak, rahatsızlık yaratacak hiçbir hastalığımız yok" diyen Zeybekci, "Türkiye, mükellefiyetlerini yerine getirmediği zaman sıkıntı yaşar. Ekim ayı içinde Türkiye’ye 8.4 milyar dolar net portföy girişi olmuş. Demek ki Türkiye finans piyasalarındaki ortam bunlar için yeterli ki bu paralar ülkeye geliyor. Kuru aşağı çekmek için doğrudan bir müdahale tarzını her zaman yanlış buldum" dedi.