Bloomberg'den tarihi zirve yorumu: Türk Lirası rekor düşük seviyede
Türk Lirası'ndaki rekor değer kaybı ile gün içinde dolar ve eurodaki hızlı tarihi yükselişler uluslararası medya tarafından da yakın takipte.
Türk Lirası'nda gelişmekte olan benzer para birimlerinden negatif ayrışma daha da belirgin hal almaya başladı. Son iki ayda 6,85 civarında yatay seyreden kur, 7 liranın üzerine çıkmasının ardından yükselişini kademeli olarak sürdürdü. İki gündür Londra swap piyasasında gecelik TL faizlerinde yaşanan volatil hareketler çerçevesinde kurda da oynaklık düzeyi oldukça arttı.
Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında temmuz ayı boyunca devam eden yatay seyri, son haftalarda yerini değer kaybına bıraktı ve dolar/TL kuru 7,29'u aşarak rekor kırdı. Yükselişini sürdüren euro/TL ise 8,67 zirvesini test etti.
Bloomberg'de yayınlanan bir haberde, devlet bankalarının müdahalelerine rağmen TL'nin dolar karşısında en düşük seviyeye geldiği belirtildi. Türkiye'nin döviz rezervlerinin erimesi ve agresif bir parasal genişleme döngüsüne girilmesinin, yabancı sermaye çıkışını körüklediği kaydedildi.
Türkiye'nin faiz oranlarını yükseltmek ve kredi arzını engellemek yerine devlet bankaları aracılığıyla dolar satışıyla Türk Lirası'nı desteklemeye çalıştığına dikkat çekildi. Merkez Bankası'nın 2019 yılının temmuz ayından bu yana faizleri 1575 baz puan indirdiği vurgulandı.
Rabobank Stratejisti Piotr Matys, konuyla ilgili olarak, "Muhtemelen yetkililer, faizleri artırmadan önce vatandaşın dolar alımına katı sınırlar koymayı veya bu işlemlere yüksek vergiler getirmeyi deneyecektir. Çünkü faiz oranlarını önemli ölçüde artırmak, mevcut stratejinin başarısız olduğunun kabulü anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı.
Tahvilleri temerrüde karşı sigorta ettirmenin maliyeti, son üç ayın zirvesine çıktı. Ana hisse senedi göstergesi ise yüzde 3,.2 düşerek gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı sergiledi.
Goldman Sachs ve Oxford Ecomonics analistlerine göre faiz artırımı kaçınılmaz.
Haberde, gecelik fonlama maliyetlerinin hafta başında yüzde 1000'in üzerine çıkartıldığı hatırlatıldı. Bu sayede yabancı yatırımcıların Türk Lirası alarak ona karşı bahis yapmasını engelleyecek şekilde pahalı hale getirildiği vurgulandı.
Societe Generale Stratejisti Phoenix Kalen ise Türk Lirası'nın durumuyla ilgili olarak, "Bana göre acil durum zammı gibi önlemlere geçmeden önce, döviz kuru oynaklığına gösterilecek biraz daha tolerans var" dedi.