Borç yapılandırma paketinde ayrıntılar belli olmaya başladı

Borç yapılandırma paketinde ayrıntılar belli olmaya başladı
31 Aralık 2022'ye kadar olan vergi, sigorta primi borçları ve cezalar için hazırlanan düzenlemenin bazı ayrıntıları ortaya çıktı. Öncekilerden farklı olarak, pakette taksit sayısı 18'i geçecek.

Artı Gerçek - Yarınki kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kapsamlı bir borç yapılandırma paketini açıklaması bekleniyor. Pakette, SGK tarafından takip edilen sigorta primleri, vergi alacakları, kasa ve cari hesap düzeltmesi, matrah-vergi artırımı, stok affı gibi düzenlemeler yer alacak.

NTV'de yer alan habere göre, pakette taksit seçenekleri önceki yapılandırmalardan farklı olarak daha uzun vadeli tutulacak. Daha önce vergi borçlarını yapılandırmada 6, 9,12, 18 ay taksitte ödeme imkânı sunulmuş ve ödemeler iki ayda bir gerçekleşmişti.

Tercih edilen ödeme taksit sayısına göre de katsayı belirlenmişti. Edinilen bilgiye göre bu pakette taksit sayısı 18'i geçecek. Bu durumda 20 ay taksit imkânı sunulursa borcun 40 ayda ödenmesi imkânı doğacak. Taksit seçeneği 24 aya çıkarsa da vatandaş, esnaf borcunu 48 ayda diğer ifadeyle 4 yılda ödeyebilecek.

BELLİ TUTARIN ALTINDAKİLER TAMAMEN SİLİNECEK

Anapara borcuna eklenen faiz ve gecikme faizi borçlarında önemli ölçüde silinme meydana gelecek. Peşin ödeme halinde yüzde 90'a kadar borçların silinmesi imkanı olacak. Belirli tutarın altında olan borçların tamamının silinmesi söz konusu olabilir.

Vergi, sigorta primi borçlarıyla adli ve idari cezalar için yapılandırma imkanı sunulacak. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı sağlanacak. Belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

Paketin en geç şubat ortasında yasalaşması bekleniyor. Yapılandırma işleminin vergi borçları; maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar, Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları, gümrük cezaları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primlerini kapsaması bekleniyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar