Borsada kayıplar yüzde 5'i geçti, dolar 6,45 seviyesinde

Borsada kayıplar yüzde 5'i geçti, dolar 6,45 seviyesinde
Piyasalarda koronavirüs paniği sürüyor. Güne yüzde 1,2 artıda başlayan BIST 100'de kayıplar yüzde 5'i geçti, dolar 6,45, euro 7,17 seviyesinde...

ARTI GERÇEK - Koronavirüsün küresel piyasalarda oluşturduğu panik havası devam ediyor. Dünyanın her yerinden hisse senetlerinde rekor düşüş haberleri geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ABD ekonomisi resesyona doğru gidiyor olabilir" ifadeleri sonrası satışlar daha da hızlandı. ABD borsalarında defalarca devre kesicilerin uygulandığı S&P, Dow Jones ve Nasdaq endekslerin kayıplar yüzde 10'ların üzerine çıktı.

BORSADA KAYIPLAR YÜZDE 5'İ GEÇTİ

Yurt içi piyasalar da tamamen koronavirüs gelişmeleri odağında fiyatlanıyor. Dün, günü yüzde 8'in üzerinde değer kaybıyla tamamlayan Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, bugünkü işlemlere yüzde 1,18 artıda 88 bin 923 puandan başladı. Açılışın ardından gelen kademeli satışlarla BIST 100 endeksinde kayıplar yüzde 5'in üzerine çıktı. Endeks, 83 bin ile 84 bin bandında seyrediyor.

DOLAR 6,45 SEVİYESİNİ GEÇTİ 

Küresel piyasalarda koronavirüs kaynaklı sert satışlar sürerken Türk Lirası da baskı altında kalmaya devam ediyor. Dün yüzde 1'in üzerinde artışla Eylül 2018'den beri en yüksek seviye olan 6,44'e kadar çıkan kur yeni güne de 6,42 civarında başladı. Kur daha sonra 6,45 sınırını aştı. 

Euro/TL de 7,17 seviyelerinden işlem görürken, sepet kur 6,81'de seyrediyor.

Petrol fiyatlarının 30 doların altına düşmesiyle birçok gelişen ülke para birimi bugün dolar karşısında düşüşte.

ALTINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR, PETROLDE TEPKİ YÜKSELİŞİ

Sadece hisse senetleri piyasaları değil altın ve petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında da fiyatlar yönünü aşağıya çevirmiş durumda. Spot altının onsu 1465 dolara kadar çekilmiş ve 27 Kasım 2019'dan bu yana en düşük seviyeleri görmüştü.

Dün 30 doların altını gören petrolde yaşanan sert düşüşün ardından dünkü fiyatlara tepki hareketleri yaşanıyor. Tekrar 30 doların üzerine tırmanan brent petrolün varili saat 09:50 itibarıyla 30,65 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, yatırımcıların, küresel liderlerin koronavirüs salgının ekonomik etkilerine ilişkin kötümser açıklamaları ile birlikte tüm varlıklarda volatilitenin arttığı bir ortamda, diğer piyasalardaki kayıplarından dolayı ortaya çıkan nakit ihtiyaçlarını gidermek için satışa geçmeleri sonucu düştü.

Küresel merkez bankalarından gelen bir dizi teşvik ve G7 ülkelerinin liderlerinin küresel koordineli bir adım için gereken ne varsa yapılacağı taahhüdü, yatırımcıların koronavirüsten kaynaklanan ekonomik olumsuzluklara yönelik endişelerini azaltamadı.

Spot altın yüzde 1.9 düşerek ons başına 1,485.91 dolara kadar indikten sonra 1,495.82 dolara geldi. Fiyatlar bir hafta önce ulaştığı yedi yılın zirvesinden yüzde 12 düştü ve geçen hafta 1983'ten beri en sert haftalık kaybını gerçekleştirdi.

DOW JONES'TA 'KARA PAZARTESİ'DEN SONRA EN KÖTÜ KAPANIŞ

ABD kapanışında, Dow Jones Endeksi yaklaşık 3 bin puan değer kaybetti ve yüzde 12,94 azalışla 20 bin 186,48 puana geriledi. Endeks, söz konusu düşüşle 1987 yılında yaşanan "kara pazartesi"nden bu yana kaydedilen en büyük kaybını yaşadı. S&P 500 Endeksi, yüzde 11,57 kayıpla 2 bin 397,38 puana ve Nasdaq Endeksi yüzde 12,32 azalışla 6 bin 904,59 puana düştü.

TRUMP'IN RESESYON AÇIKLAMALARI SONRASI DÜŞÜŞLER HIZLANDI

New York Borsası, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadeleye ilişkin açıklamalarının ardından haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı.

Endekslerdeki sert düşüşte, ABD Başkanı Trump'ın Covid-19 ile mücadele görev gücüyle birlikte düzenlediği toplantıda yaptığı açıklamalar etkili oldu. Trump, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının tamamen kontrol altına alınmasının temmuz ya da ağustosu bulabileceğini söyledi. Ayrıca, Trump, ABD ekonomisinin resesyona doğru gidiyor olabileceğini dile getirdi.

New York Borsası, politika yapıcıların piyasaları sakinleştirmek için likidite sağlayarak koordineli hareket etme kararı almasına rağmen haftanın ilk işlem gününe sert düşüşle başlamış ve açılışta S&P Endeksi'nin yüzde 8 değer kaybetmesiyle panik satışlarını önlemek için borsa devre kesmişti.

Öte yandan ABD'de açıklanan son verilere göre, ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi İmalat Endeksi, martta -21,5 değerine inerek, Mart 2009'dan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.

ABD EKONOMİSİ İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 5 DARALACAK

ABD'nin en büyük yatırım bankası ve finansal hizmet kuruluşlarından Goldman Sachs ise ülke ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde büyüme göstermeyeceği, ikinci çeyreğinde ise ekonominin yüzde 5 daralacağı öngörüsünde bulundu.

ÇİN EKONOMİSİ İLK ÇEYREKTE YÜZDE 9 DARALACAK

Goldman Sachs Group Inc.'in son tahminlerine göre kurum, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık yüzde 9 küçülmesini bekliyor. Çin'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve yatırım verilerinin analistlerin medyan tahminlerinin çok daha altında açıklanmasından bir gün sonra, Goldman ekonomistleri 2020 için reel GSYİH artışı beklentisini önceki tahmini yüzde 5.5'ten yüzde 3'e indirdi. Kurumun önceki ilk çeyrek tahminiyse yüzde 2.5 idi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar