Fed'in hamleleri piyasaların tansiyonunu düşürmedi

Fed'in hamleleri piyasaların tansiyonunu düşürmedi
Koronavirüsün yarattığı hasarı onarmaya çalışan merkez bankalarının hamlesine Fed'in faiz indirimi ve 700 milyar dolarlık varlık alım paketi eklendi. Ancak hamleler etkili olamadı.

ARTI GERÇEK - Koronavirüs salgının ABD ve Avrupa'da yayılma hızının artması, piyasalar üzerindeki baskı unsuru olmaya devam ediyor. Bu baskıyı azaltmak için dev bir hamle yapan ABD Merkez Bankası (Fed), dün gece yarısı faizlerde 100 baz puan indirime giderek yüzde 0-0,25 aralığına çekti.

Sert faiz indiriminin yanı sıra 700 milyar dolarlık genişleme programı hazırlayan Fed'in bu hamleleri piyasalardaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. ABD vadeli endekslerinin yeni haftaya da sert düşüşlerle başlarken Asya borsalarında da düşüşler yaşanıyor.

ABD Hazine tahvilleri, muhtemelen volatil geçecek yeni bir haftaya yükselişle başlarken, ABD hisse senedi vadeli kontratları geriledi. Piyasanın hareketinde yatırımcıların koronavirüsün ekonomiye etkilerini değerlendirmeleri ve Fed'in politika genişlemesi yönünde attığı büyük adım etkili oldu.

ABD Hazine tahvili faizleri 30 baz puandan fazla düştü. S&P 500 Endeks vadelileri işlem limitlerini gördü ve yaklaşık yüzde 5 geriledi. Wall Street, cuma günü güçlü yükselmişti. Japonya hisseleri Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) varlık alımlarında pozisyonunun güçlendirmesi sonrasında kazançlarını sildi. Banka, ihtiyaç halinde ek önlemler alma taahhüdünde bulundu. Asya boyunca hisse senetleri değer kaybetti.

Yatırımcıların otoritelerin koronavirüs kontrol altına alma çabalarının etkililiğini değerlendirmesiyle sert dalgalanmalar günlük bir olgu haline geldi. Çin'den pazartesi günü gelen haberlere göre, üretim ve perakende satışlar geçen iki haftada sert düştü.

ABD VADELİLERİ YÜZDE 5 DÜŞÜŞTE

Dow Jones Sanayi Endeksi yeni haftaya 1041 puan, yüzde 4,53 düşüşle 21.947 puandan başladı. Mart vadeli S&P 500 Endeksi yüzde 4,77 düşüşle 2567,50 puana gerilerken, Nasdaq vadeli endeksi de yüzde 4,55 düyüyme 75.414 puana indi.

Dünya borsalarını yeni haftaya kötü başlamasında koronavirüse ilişkin endişelerin yanı sıra Çin'den gelen beklentilerden çok daha kötü verilerin de etkisi bulunuyor.

DOLAR KURU HAFTAYA 6,31 SEVİYESİNDEN BAŞLADI

Yurt içinde piyasalar küresel koronavirüs gelişmelerine ve Türkiye'deki koronavirüs vakalarına ilişkin haberleri takip edecek. Yeni haftanın ilk gününde dolar/TL kuru 6,31'den başladı. Dolar, sabah saatlerinde 6,35 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL'nin sabah saatlerindeki değeri ise 7,07 seviyelerinde... Borsada ise kayıplar sabah saatlerinde yüzde 5 seviyesini geçmiş durumda.

Petrol fiyatları yeni haftada düşüşünü sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 32 doların hemen üzerinde. Altının ons fiyatı 1540 doların üzerinde işlem görüyor.

MERKEZ BANKALARINDAN SWAP HAMLELERİ

Koronavirüs salgınının global ekonomik etkileri ile mücadele için ABD, Avrupa, Kanada, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankaları, küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için swap hattını genişletme kararı aldı.

Ortak eyleme geçen merkez bankaları, mevcut dolar swap düzenlemeleri yoluyla dünya genelinde dolar likiditesini güçlendirmek için harekete geçti. Bu global merkez bankaları swap hattı kredilerinde faizleri düşürdü ve bu tür kredilerin süresini uzattı.

ABD'NİN SEKİZ BÜYÜK BANKASI HİSSE GERİ ALIMLARINI DURDURDU

Öte yandan, ABD'nin sekiz büyük bankası, 2020'nin ilk ve ikinci çeyreğinde hisse geri alımlarını geçici olarak durdurmayı kararlaştırdı.

Finansal Hizmetler Forumundan yapılan açıklamada, Covid-19 salgınının dünya ve küresel ekonomi için eşi görülmemiş bir zorluk olduğuna işaret edildi.

ABD'nin en büyük bankalarının müşterilerini ve ulusunu destekleme kabiliyeti ile bağlılığı olduğunun vurgulandığı açıklamada, forumun üyesi sekiz bankanın 2020'nin ilk ve ikinci çeyreğinde, hisse geri alımlarını geçici olarak durdurmaya karar verdiği bildirildi.

Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, State Street ve Wells Fargo, hisse geri alımlarını geçici olarak durdurmaya karar veren bankalar arasında yer aldı.

JAPONYA FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ, VARLIK ALIMLARINI ARTIRDI

Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa ve uzun vadeli faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Kısa vadeli faiz hedefinin yüzde -0,10 ve 10 yıl vadeli Japon devlet tahvili hedefi yüzde 0 olarak korundu. Japonya Merkez Bankası, koronavirüs salgınının ekonomik etkileri ile başa çıkmak için varlık alımlarını hızlandırma yoluyla para politikasını daha da gevşetti. 

BOJ gerçekleştirdiği acil toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Koronavirüs salgınının etkisi yakından izlenerek ihtiyaç olduğunda ek parasal gevşeme adımlarını çekinmneden atacağız" dedi.

BoJ, borsa yatırım fonu alımını yıllık 6 trilyon yenden 12 trilyon yene çıkarırken gayrimenkul yatırım ortaklığı alımlarını yıllık 90 milyar yenden 180 milyar yene yükseltti. Koronavirüs salgınının vurduğu şirketlerin fonlama ihtiyaçlarının düzgün karşılanması için yeni kredi programı oluşturacağını açıklayan BoJ, ticari kağıt, şirket tahvilleri alamı eylül sonuna kadar devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar