Borsada 'sızıntı' vurgunu: KKM kararını önceden bilen yabancı bankalar hisseleri sattı

Borsada 'sızıntı' vurgunu: KKM kararını önceden bilen yabancı bankalar hisseleri sattı
Yabancı bankalar, MB'nin kur korumalı mevduatı 'TL'ye yönlendirmek için yaptığı düzenlemeyi önceden haber alarak borsada büyük kazanç sağladı. Hükümetin kararını önceden bilenler 'vurgun' yaparken özellikle küçük yatırımcı büyük kayba uğradı.

Artı Gerçek - Kur korumalı mevduatı Türk Lirası’na yönlendirmek için düzenleme yapan Merkez Bankası tebliğini önceden haber alan bazı yabancı yatırımcılar, borsada büyük kazanç sağladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) mevduatları artıracak kur korumalı mevduatı (KKM) azaltacak düzenlemeye gitti. Buna göre; sadeleşme süreci kapsamında, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.

KKM’den Türk Lirası’nı mevduata yönlendirmeyi hedefleyen tebliğ, piyasalar kapandıktan sonra açıklanmasına rağmen bu bilgiyi önceden haber alan bazı Amerikan yatırım fonları ise geçtiğimiz cuma günü seans başlar başlamaz satışa geçti.

Cumhuriyet’ten Miyase İlknur’un haberine göre, Merkez Bankası’nın “TL mevduata teşvik, KKM payına sınırlama” tebliği öncesinde piyasada birkaç hafta boyunca “bankalar ucuz, yabancı yatırımcılar banka hisselerinde yüklü alım yapıyor” haberleri pompalanarak fiyatların yükselmesine neden olundu. Aracı kurumların hemen hepsinin model portföylerinde birkaç bankanın yer alması yerli yatırımcıyı da bankacılık sektörü hisselerine yöneltti.

Endeks soluksuz bir şekilde 7.800’lere doğru tırmandı ancak hemen ardından yüzde 5’lere varan bir düşüş yaşandı. Bankacılık sektöründe milyonlarca lot hissenin satışıyla ise çöküş başladı.

İÇERDEN BİLGİ ALANLAR HİSSE SATTI, KÜÇÜK YATIRIMCI ZARARA UĞRADI

KKM düzenlemesine ilişkin tebliğde bankalara bazı yükümlülükler getirilmesi nedeniyle banka hisselerinin değer kaybedeceği bilindiğinden bankacılık sektörüne ait milyonlarca lot hissesi bulunan Merrill Lynch “Bank of America” ile HSCB satışta başı çekti.

Bu iki bankayı yerli aracı kurumlardan Yatırım Finansman ve AK Yatırım izledi. Bankacılık sektörü hisselerinde büyük düşüş yaşanırken Garanti Bankası hisselerinde devre kesici uygulandı. Satışları İş Yatırım, Halk Yatırım ve Unlu Menkuller şirketi büyük alım yaparak karşılaması nedeniyle bankacılık sektörünün düşüş oranı 4.6’da kaldı.

Yasadışı olan İnsider Trading (içeriden bilgi alanların ticareti) yoluyla haksız kazanç sağlama olarak değerlendirilen KKM haberinin sızdırılması yerli ve küçük yatırımcıları zarara uğrattı.

SIZDIRANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMADI

KKM’nin ilk uygulamaya konacağı gece de bu bilgiyi önceden haber alanlar, hem milyonlarca lira döviz satmış hem de toplu hisse satışıyla borsada haksız kazanç elde etmiş oldu. Habersiz olan yatırımcıların ise dövizleri ve hisseleri ‘ellerinde patladı.’ Ne ilk KKM tebliğinde ne de hafta sonu yayımlanan tebliği kim ya da kimlerin sızdırdığına ilişkin soruşturma açılmadı.

ŞİMŞEK, YABANCI BANKALARDA ÖNEMLİ GÖREVLERDE BULUNMUŞTU

Mehmet Şimşek 1997’de New York’a yerleşti ve uluslararası yatırım bankası UBS’in hisse senedi analiz kısmında araştırmacı olarak görev yaptı. 1998 yılında İstanbul’a dönerek Deutsche – Bender Menkul Değerler’de iki yıl çalışan Şimşek, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından birisi olan Merrill Lynch’e geçti ve İngiltere’ye yerleşti.2000 yılı ortalarında başlayan Merrill Lynch döneminin ilk günlerinde Sayın Şimşek’in sorumluluk alanında Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İsrail’i içeren Akdeniz bölgesi bulunuyordu. 2001’in ortasından itibaren de sorumluluk alanına Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi gelişmekte olan Avrupa ülkeleri de eklendi.

Şimşek 2005 yılı sonunda Merrill Lynch’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirildi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 23. dönem milletvekili adayı olmak için Merrill Lynch’deki görevinden Mayıs 2007’de ayrıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar