Bütçede vergi etkisi: Kasımda 108 milyar TL fazla verdi

Bütçede vergi etkisi: Kasımda 108 milyar TL fazla verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi kasım ayında 108,3 milyar TL fazla verdi. Bütçe yılın ilk 11 ayında ise 20,45 milyar TL açık verdi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasım ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, bütçe gelirleri kasımda 347 milyar 734 milyon lira, giderleri 239 milyar 429 milyon lira oldu. Böylelikle merkezi yönetim bütçesi kasımda 108 milyar 305 milyon lira fazla verdi.
Bu gerçekleşmede, kasım ayında vergi gelirlerinin, geçici kurumlar vergisi ödemelerinin etkisiyle 312 milyar TL'ye yükselmesi önemli rol oynadı. Ekimde vergi gelirleri 181,8 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Bütçe, kasımda 132.7 milyar TL faiz dışı fazla verdi. Bakanlığın açıkladığı verilere göre ekimde 61,1 milyar TL olan faiz harcamaları 24,4 milyar TL'ye geriledi. Ekim'de 102,9 milyar TL olan cari transferler ise 79 milyar TL seviyesine düştü.

Kasım'da bütçeden kur korumalı mevduat kapsamında aktarım yapılmadı. Böylelikle kur korumalı mevduatın 9 aylık maliyeti 91,6 milyar TL'de kaldı.

Kasım ayında BOTAŞ’a da borç verme ve cari transfer yoluyla aktarım yapılmadı. BOTAŞ’a bu yıl borç verme kanalından 121,4 milyar TL, cari transfer yoluyla 5 milyar TL aktarım yapılmıştı.

OCAK-KASIM DÖNEMİ EKSİDE

Ocak-kasım döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 2,57 trilyon TL, bütçe gelirleri 2,55 trilyon TL ve bütçe açığı 20,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Faiz dışı bütçe giderleri 2,28 trilyon TL olurken, aynı dönemde faiz dışı fazla 272,2 milyar TL olarak açıklandı.

NEBATİ: BÜTÇEDE İYİLEŞME SAĞLIYORUZ

Verileri yorumlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yıl sonu bütçe açığının da Orta Vadeli Program tahmininin altında gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi. Nebati, "Ekonomimizi büyütüp gelirlerimizi artırarak bütçede iyileşme sağlıyoruz. Mali disiplin politikamızın çıktılarını merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerinde de somut bir şekilde görmekteyiz" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar