Çeltik üreticileri açıklanan alım fiyatının revize edilmesini istiyor

Çeltik üreticileri açıklanan alım fiyatının revize edilmesini istiyor
Çeltik üreticileri açıklanan alım fiyatına tepkili. Mazot, gübre ve ilaç maliyetlerinde yüzde 300'ü bulan artışa dikkat çeken üreticiler, alım fiyatlarının revize edilmesini istedi.

EDİRNE - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 27 Ekim'de çeltik alım fiyatını açıkladı. 55 randıman Baldo grubu çeltiğinin tonunun 24 bin TL'den, 58 randıman Cammeo grubu çeltiğin 23 bin TL'den 60 randıman Osmancık grubu çeltiğin için 20 bin TL'den ve Luna grubu çeltiğin ise 18 bin TL'den alınacağı belirtildi.

Alım fiyatı geçen yıla göre baldo grubu çeltikte yüzde 50, Cammeo grubu çeltikte yüzde 48.4, Osmancık grubu çeltikte yüzde 37.9 ve Luna grubu çeltikte yüzde 33.3 artırıldı. Ancak mazot, gübre ve ilaç maliyetlerinde yüzde 300'ü bulan artışın ardından açıklanan fiyat üreticiyi memnun etmedi.

'ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ SATACAK ALICI BULAMIYOR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Çeltik hasat dönemimiz bitti. Üreticimizin borcu var ama ürününü satmak için alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa da en az bir ay ya da 45 gün vade oluşuyor. TMO hasat sonuna doğru fiyat açıklamıştı. En son TMO Edirne Müdürü ile görüştüğümüzde alım yapacaklarını söyledi" diye konuştu.

'YÜZDE 15 VERİM KAYBI VAR'

Çeltikte bu yıl yüzde 15'e varan verim kaybı yaşandığına da dikkat çeken Arabacı, "Geçen yıla göre bu yıl randımanlar biraz düşük. Ama bunun birçok sebebi var. Bütün üreticilerimiz ürününü topladı. Belki çok düşük olan bölgeler oldu ama iyi olan bölgeler de oldu. Ortalama geçen yılın az altında olacaktır" dedi.

'FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ'

Açıklanan rakamın üreticinin beklentisini karşılamadığını dile getiren Arabacı, "Fiyat piyasaların en düşük olduğu dönemde, en düşük rakamlar üzerinden açıklandı. TMO'dan ufak tane dediğimiz çeltikte 20 TL ve üzeri fiyat beklentimiz vardı ama maalesef ki 18 TL gibi bir rakam verildi. Bu üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam değil. Bu fiyatların tekrar revize edilmesini, üreticinin mağduriyetinin giderilmesini ve TMO'nun burada üreticinin yanında olduğunu göstermesini bekliyoruz" diye konuştu.

'BU FİYATLARLA ÇELTİK EKİMİ RİSKE GİRER'

İpsalalı çeltik üreticisi ve İpsala Genç İşadamları Derneği Başkanı Hasan Yavaş da açıklanan fiyata tepkili. Yavaş, "Çeltik fiyatları çok geride kaldı. Bence hak ettiği değer orta daneli için 25 TL iri daneli içim 30 TL. Bu fiyatlarla gitmesi halinde çeltik ekimi riske girer. Her şey yüzde 300 artmış durumda ama çeltik fiyatları yerinde sayıyor. Fiyatlar 1-2 TL düşmüş bile" dedi.

'BU İŞİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KALMADI'

İpsala Ticaret Borsası Meclis üyesi ve çeltik üreticisi İsmail Göksu, "Bölgede iklim değişikliğinden dolayı ürünlerde yüzde 15-20 arası verim düşüklüğü var. Bu fiyatlarla birlikte iş yapılacak hale gelmiyor. Gübre, ilaç, mazot gibi girdi maliyetlerindeki artış yüzünden bu işin sürdürülebirliliği kalmadı. Fiyatlar tekrar revize edilmeli. TMO biraz artış yaptı ama bu geçen seneki fiyatlarla aynı revize etti. Parasızlık var. Bundan dolayı tüccarın alım gücü bile 45 gün vadeli. TMO’nun fiyatları tekrar revize edip bu işi sürdürelebilir hale getirmesi lazım" ifadelerini kullandı. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar