Üreticilerden TMO'nun açıkladığı çeltik alım fiyatına tepki: 'Üretimin sürdürülebilirliği zor olacak'
EDİRNE - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çeltik alım fiyatlarını açıkladı. Baldo grubu çeltik için kilogram başına 24 TL, cammeo grubu çeltik için 23 TL ve Osmancık grubu çeltik için 20 TL fiyat verildi. Ancak tohum, mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinde yüzde 300'ü bulan artış nedeniyle zor günler yaşayan üretici açıklanan fiyattan memnun olmadı.
Çeltikte verimin bir önceki yıla göre yüzde 25 azaldığını vurgulayan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Ufak taneli çeltik en az 20 TL, orta taneli 23-25 TL, iri taneli de 28-30 TL arasında olmalıydı. TMO'nun daha düşük olursa fiyata müdahale edeceğini ve üreticiyi ezdirmeyeceğini düşünüyorduk. Ama TMO serbest piyasada oluşan rakamlar üzerinden fiyat açıkladı. Doğal olarak piyasada fiyat daha da düşecek. TMO'nun bu fiyatı tekrar revize etmesini talep ediyorum. Bugün için belki çok zarar etmiyoruz ama bir iki ay sonra rakamlarla üretimin sürdürülebilirliği çok zor olacak. Piyasa şartlarında fiyat açıklanması bizi çok üzdü. Şoke eden bir fiyat geldi, şaşırdık, açıkçası hiç beklemiyorduk. Tam sezon sonunda düşük rakamlar olunca biraz hayal kırıklığı yarattı" dedi.
'AÇIKLANAN FİYAT EVLERE ŞENLİK'
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, buğday ve ayçiçeğinden sonra çeltik üreticisinin kan ağladığını dile getirdi. Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:
"Hasadın bitmesine yakın fiyat açıklamak TMO'nun aklına yeni geldi. Açıklanan fiyat evlere şenlik. Bir de 'iyi bir fiyat açıkladık' diyorsunuz. Mazota, gübreye, ilaca gelen zamları görmüyor musunuz? Enflasyon nedir, takip etmiyor musunuz? Geçen seneden bu seneye iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Sadece son dört ayda mazota yüzde 115 zam yapıldı. Enflasyona bakarsanız en az yüzde 100. Hindistan ve Çin gibi üretici ülkelerde kuraklık ekim ve üretimleri etkiledi. Bu yıl dünya üretimi azalacak, fiyatlar şimdiden yükseldi. Kısacası bu yıl çeltik fiyat yapar. Ama üreticiyi korumak lazım. Destekleme primleri hariç, orta dane için 38 TL, uzun dane için 40 TL fiyatta ısrar ediyorum. Destekleme priminin de en az 3 TL olması gerekir. Yoksa bu kafayla önümüzdeki yıl çeltik üretimimiz biraz daha düşer. Biz dışarıdan pirinç ararız" diye konuştu.
'ANCAK MALİYETİ KARŞILIYOR'
İpsalalı çeltik üreticisi İsmail Göksu, açıklanan çeltik fiyatın yeterli olmadığını ancak maliyeti karşıladığını söyledi. Göksu, "Açıklanan fiyat bekleneni karşılamadı. Verimde geçen yıla göre 100-150 kilo düşüş var. Bugün çeltik üreten bir kişinin ürününü sattığında toplayacağı para 12-13 TL. Ancak maliyeti karşılıyor. Burada çiftçinin yaşam hakkı, kâr hakkı hiç düşünülmeden fiyat açıklanmış Bizi tatmin etmedi. Yetersiz bir fiyat" dedi.
'ZATEN PİYASADA BU SEVİYEDE'
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar ise "Fiyat ne iyi ne kötü. Zaten piyasa bu seviyede seyrediyor. Hasat bitmek üzere. İnsanlar ürünlerini şimdi satamıyor. Bizim branda altı olarak tabir ettiğimiz gibi kenara koyuyor. Para yok piyasada, en büyük sorun o. Yılbaşından sonra piyasa canlanır, burada kalmaz" diye konuştu.
(ARTI GERÇEK)
Hububat üretimine 149 lira desteğe tepki: Ekonomik gerçeklikten uzak
Ziraat odaları ve fındık üreticileri TMO'dan yeni fiyat bekliyor
Fındık fiyatı 110 TL'yi gördü: 'Üretici kontrollü davranırsa daha da yükselecek'
Trakya'da ayçiçeği üreticisi zorda: 'Mazot 40 TL'ye çıktı, çiftçilik bitti'