Çin'den Covid-19'la mücadelede esnek para politikası taahhüdü
ARTI GERÇEK - Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Covid-19 adlı koronavirüs salgınıyla boğuşan ekonomiyi canlandırmak için daha esnek para politikası taahhüdü verdi. Politbüro toplantısının ardından yapılan açıklamada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, virüs salgınıyla boğuşan ekonomiyi canlandırmak için daha esnek para politikası uygulanacağının taahhüdünde bulundu.
Çin'in üst düzey liderleri, virüs salgını ile mücadele eden ekonominin daha fazla odağa alınacağına yönelik sinyal vererek para politikası ve mali politikada daha esnek olunacağını söyledi.
21 Şubat'ta gerçekleştirilen ve Xi Jinping tarafından liderlik edilen politbüro toplantısından sonra yapılan açıklamaya göre, mali politika daha proaktif olacak.
Başkan Yardımcısı Liu Guoqiang, yaptığı bir açıklamada, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) bazı ticari kredi rezervlerinin bir kısmı ile ekonomiye uzun vadeli finansman sağlayacağını ve gösterge mevduat oranını uygun bir zamanda ayarlamayı düşüneceğini söyledi.
Koronavirüs, milyonlarca insanı evden çıkamamasına sebep oldu ve işten uzak kalınmasına sebep oldu. Bu durum, askıya alınan veya sınırlı operasyonları olan büyük ve küçük işletmeleri etkiledi.
ÇİN YÖNETİMİ EKSİKLİK VE YETERSİZLİKLERİ KABUL ETMİŞTİ
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in başkanı olduğu Politbüro Daimi Komitesi, şubat ayının başlarında salıgını etkileri artarken, ülkede acil durum yönetiminde iyileştirilmeler yapılacağını açıklamış, Politbüro Daimi Komitesi, yaban hayvanlarının satıldığı pazarların sıkı şekilde denetim altına alınmasını kararlaştırmıştı.
Çin yönetimi, yüzlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile mücadele konusunda atılan adımlarda "eksiklik ve yetersizliklerin" olduğunu kabul etmişti.
Çin hükümetinin salgının başında aldığı önlemler eleştiri konusu olmuştu.
Yetkililer, salgının başında, yeni tip koronavirüsün tehlike seviyesini, hatta bazı vakalarda hastalığı gizli tutmaya çalışmakla suçlanıyor.
S&P'DEN KREDİ NOTU İNDİRİMİ UYARISI
Salgın, halihazırda 30 yılın en yavaş ekonomik büyümesini kaydeden Çin ekonomisi üzerinde ağırlık oluşturmaya devam ederken kredi derecelendirme şirketi S&P Global, uzun süren bir halk sağlığı krizinin Çin bankacılık sistemindeki kötü kredi oranının üç kattan fazla olabileceğine dair uyarıda bulunuyor. S&P, Çin'in koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini telafi etmek için harcama savurganlığı içine girmesi halinde kredi notu veya görünüm indirimi ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında da bulunmuştu.
Bir başka uluslararası kredie derecelendirme kuruluşu Moody's de, Covid-19 adı verilen koronavirüs salgınının talebe zarar vermesi nedeniyle Asya Pasifik ülkelerinde büyümenin yavaşlayacağını, bu zayıflamanın özellikle de ticaret ve turizm sektörlerinde görüleceğini belirtti.
MOODY'S ÇİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
Raporda, Çin'in 2020 yılı büyüme tahmininin yüzde 5.8'den yüzde 5.2'ye düşürüldüğü belirtildi.
Moody's özellikle Çin'le ekonomik entegrasyonu nedeniyle en fazla Makao Özel İdari Bölgesi ve Hong Kong'un olumsuz etkileneceğini ifade etti.
Moody's, virüsün ilk yayılmaya başladığı dönemde yaptığı açıklamada, "Koronavirüse ilişkin en büyük risk, Çin'de ve dışında insan sağlığına ve bu virüsü taşıyanlara yönelik. Virüsün yayılmasının, 2003 yılındaki SARS epidemiğinde yaşandığı gibi ekonomik sonuçları olabilir" ifadeleri yer almıştı.
Çin Merkez Bankası (PBOC), ölümcül koronavirüsün yayılmasından kaynaklanan korku sonrası ekonomiyi ve sert düşen piyasaları desteklemek için ilk somut adımlarını geçtiğimiz günlerde atarak, bankalara kısa vadeli fonlama sağlarken, aynı zamanda fonlama için uyguladığı faizleri düşürdü.
Banka, yaptığı açıklamada, bu adımlarla "virüsü kontrol altına almaya yönelik özel dönemde bol likidite sağlamak için" verilen paranın maliyetini aşağı çektiklerini duyurdu. PBOC Danışmanı Ma Jun, ay içinde faizin daha da indirilmesini beklediğini kaydetti.