Deprem bölgesinde brüt asgari ücret formülü masada
Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardından yüzbinlerce kişi evsiz kalırken, yoğun bir iç göç de oluştu. 2 milyonu bulan iç göç ve oluşan hasarlar, depremden etkilenen 11 ildeki sanayi üretimini olumsuz yönde etkiledi. Bölgedeki işverenler ise üretime devam edebilecek tesislerin çalışan azlığı nedeniyle üretimini aksatmaması için, SGK primlerinin belirli bir süre için SGK yerine işçiye ödenmesi talebinde bulunuyor.
İKİ SEÇENEK VAR
Depremzede işçilerin ücret yönünden desteklenmesi noktasında iki seçenek bulunuyor. Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu seçeneklerden ilki, ödemelerin asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması yönünde. Yani yüzde 14’lük SGK primi ve yüzde 1’lik işsizlik sigortası primi alınmayacak.
Asgari ücret 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 10 bin 8 lira olarak belirlenmişti. Bundan yüzde 14 SGK primi (1401 lira), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (100 lira) olmak üzere 1501 liralık kesinti yapılıyordu. Bu seçenek tercih edilirse, deprem bölgesindeki bir asgari ücretlinin eline 10 bin lira geçecek.
Ancak asgari ücretin işverene maliyeti, bu tutar üzerinden yüzde 15.5 işveren payı (1551 lira) ve yüzde 2 işveren işsizlik sigortası primi (200 lira) eklenmesiyle 11 bin 759 lira. İşverenler işçilerin işyerlerinde kalmasını sağlamak amacıyla, belirli süreliğine de olsa işverenin SGK ve işsizlik sigortası primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesini talep ediyor. Bu talep kabul edilirse, bölgedeki asgari ücretlinin eline 11 bin 759 lira geçecek.
Deprem tarımı da vurdu: İşgücü de ekipman da enkaz altında kaldı
Soylu açıkladı: Depremlerdeki can kaybı 48 bin 448'e yükseldi