Dersim’de serinlemek bile cep yakıyor

Dersim’de serinlemek bile cep yakıyor
Ekonomideki kötü gidiş Munzur ve Pülümür vadilerindeki turistik restoran fiyatlarını da etkiledi. Dersim’de artık serinlemek bile cep yakar durumda…

Artı Gerçek - Havaların ısınmasıyla birlikte Dersim’deki vadilerde yoğunluk da artmaya başladı. Özellikle Munzur ve Pülümür vadilerinde bulunan plajlı restoranlarda hafta sonu yer bulmak neredeyse imkansız gibi. Ancak hafta içi bu durum tam tersi. İşletmeler ekonomik zorluklar nedeniyle müşteri bulmakta zorlanıyor.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN VADİ TURU: 1.400 TL

Munzur press'in haberine göre şehir merkezindeki bir restoranda etli bir yemeğin ortalama fiyatı 220 TL iken, plajlı veya su kenarlarındaki restoranlarda bu fiyat 350 TL civarında. Hal böyleyken 4 kişilik bir ailenin tek öğün yemek masrafı en az 1.400 TL’yi bulabiliyor. Plajlı restoranlar dışında ateşsiz piknik yapma seçeneği de mevcut. Ancak 4 kişilik bir aile için alınacak piknik malzemeleri yine 1.400 TL civarında. Asgari ücretle geçinen bir aile için bu rakamlar oldukça yüksek.

'HALK DA BİZİM ESNAF DA BİZİM'

Tunceli Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice, “Biz Tunceli ESOB olarak su kenarlarındaki esnaflarımızla ve işletmecilerimizle bir toplantı gerçekleştirdik. Bu işletmeleri bir nevi turizm işletmesi gibi düşünebilirsiniz. Halk lokantalarına verdiğimiz tarifiyi su kenarlarına da uyguluyoruz. Ancak konum, mevki ve verilen hizmet itibariyle mevcut tarifiyi su kenarlarına vermememiz lazım. Bu alanlarda farklı tarife uygunlanması gerekiyor. Çünkü verilen hizmet çarşıya göre daha farklıdır. Elbette insanlarımızı da yormamak ve kırmamak gerekiyor. Halk da bizim, esnaf da bizim” diye konuştu.

Elbetteki tüm bu fiyatlar ülkenin ekonomik gidişatından bağımsız değerlendirilemez. Kira ve personel giderlerinin yanı sıra hizmet üretim maliyetlerindeki artış da değerlendirildiğinde ortaya çıkan tablo böyle.

dersim1.jpg

'İŞÇİ PARASINI BİLE ÇIKARTAMIYORUZ'

İşletmeci Ayhan Gezer, kötü ekonomik gidişatın hem halkı hem de esnafı etkilediğini söyleyerek, “Geçen senelerde yaptığımız işi bu sene yapamıyoruz. Çoğu insan yiyeceklerini dışarıdan beraberinde getiriyor. Bu durumda bizim de para kazanmamız mümkün değil. Bayram boyunca 10-15 kilo kavurma sattık. Bu, geçen senelere oranla düşük bir satış. Hayat pahalılığı insanları etkiliyor. Bu fiyatlarda işçi parası bile çıkmıyor. Esnafın durumu bu şartlarda iyi değil” diye konuştu.

'BATI’DA DA DURUM FARKLI DEĞİL'

Yaşanan ekonomik zorluklar sadece Dersim ile sınırlı değil. Ülkenin tüm yazlık ve turistik alanlarında aynı durum geçerli. Özellikle emekli, öğrenci ve asgari ücretli kesim alternatif tatil planları yapmak zorunda.

Öne Çıkanlar