Dolar 7,16'lı seviyelerde: Uluslararası piyasalar, yatırımcıların TL tercihleri izleniyor

Dolar 7,16'lı seviyelerde: Uluslararası piyasalar, yatırımcıların TL tercihleri izleniyor
Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdüreceğini teyit eden ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi gerektiğini gösteren enflasyondaki yükselişin ardından dolar 7,16 seviyesinde.

ARTI GERÇEK - Küresel borsalarda üç gündür devam eden ralli bu sabah etkisini kaybederken, dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı.

Arka arkaya beş gün içinde dolara karşı yüzde 3’ün üzerinde değer kazanan Türk Lirası bu sabah, küresel para birimlerine paralel şekilde sınırlı bir düşüş kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikasını devam ettireceğini teyit eden ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi gerektiğini gösteren enflasyondaki yükselişin ardından dolar/TL, 7,16'li seviyelerde yatay seyretti.

Piyasalarda yerli ve yabancı yatırımcıların TL varlıklara ilgisi hakkında fikir verecek olan veriler ve iki aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksinin seyri izlenecek.

TCMB, bugün yurtdışı yerleşiklerin hisse ve tahvil portföyü, yurtiçindeki yatırımcıların döviz ve altın birikimleri verilerini ve kendi rezerv verilerini yayımlayacak.

Dün açıklanan enflasyon verisi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,68 ile beklentilerin üzerinde artarken, yıllık bazda neredeyse yüzde 15'e gelerek 2019 yılı ağustos ayındaki seviyeye çıktı. Enflasyondaki yükseliş para politikasındaki sıkı duruşun uzun süre devam etmesi gerektiğinin altını çizen TCMB'nin tahminlerini teyit eder nitelikteydi. 

Merkez Bankası, ocak ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesinde döviz kurunun birikimli etkilerine dikkat çekti. Banka değerlendirmesinde döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiğini vurguladı.

Tüketici tarafında ise yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisinin temel mal ve enerji grupları olduğu belirtildi. TCMB'nin değerlendirmesinde giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışlarının yüksek seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

TCMB'nin artırdığı faizler ve sıkı para politikası ile Türk varlıklarının çekiciliğinin ne kadar artacağı takip ediliyor.

Yabancı finans kurumlarının TL'yönelik önerileri sürerken, yabancı yatırımcıların TL tahvil piyasasına olan ilgileri son iki haftada hız kesti. Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları ise geçen hafta 236,1 milyar dolar ile tarihi zirvesindeydi.

Reuters'a konuşan bir bankanın işlemcisi, "Enflasyon rakamları TCMB para politkası beklentilerini teyit eder nitelikte. Nisana kadar enflasyon yükselecek. Gelinecek en yüksek seviye yeni faiz artışına ihtiyaç olup olmadığını belirleyecek. Bunun yanı sıra faiz indirimi beklentileri yılın ikinci yarısının başından ortasına ötelenmiş görünüyor. Faiz artışı olsun ya da olmasın ilk indirim beklentilerinin ötelenmesi de TL pozitif" dedi.

İşlemci, "Şu an için TCMB'den bekle gör politikası bekliyoruz ve yabancı girişlerinin de belirginleştiği bu dönemde TL pozitif beklentimizi TCMB piyasaya gelip rezerv biriktireceği döneme kadar koruyoruz" dedi.

Dün enflasyon verisi sonrası 7,1250'ye kadar gerileyen dolar/TL, bugün 7,16-7,17 seviyelerinde. Euro/TL ise 8,62 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye'nin dün 300 baz puan altına inerek ülke varlıklarına iştahın arttığını gösteren beş yıllık CDS'ler ise bugün 297,25 baz puana geriledi.

Uluslararası piyasalara bakıldığında ABD'de yükselen Hazine tahvili getirilerinden ve hızlanan aşılama programından destek bulan dolar, yarın yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde yüzde 0,2 değer kazanarak iki aydan uzun bir sürenin zirvesini gördü.

ABD'de yeni yönetimin Kongre'den geçirmeye çalıştığı Coronavirus'e karşı mali yardım paketi enflasyon beklentileri ve ikincil piyasada faizlerin yükselmesine yol açarak doları destekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar