Dolar 7,35 seviyesinin altına indi: ABD'deki Georgia seçimleri piyasalar için neden önemli?
ARTI GERÇEK - ABD'nin Georgia eyaletinde tekrar edilen seçimler küresel piyasalarda riskten kaçışı tetiklerken dolar/TL ise 7,35 seviyesinin altına inerek, 7,33-7,34 seviyelerinden işlem görüyor.
Küresel hisse senedi piyasası, ABD'nin Georgia eyaletinde tekrar edilen Senato seçimlerinde Demokratların kazanma ihtimaline karşı yatırımcıların beklemeye geçmeleriyle gerilerken ABD tahvil getirileri yükseldi. ABD'nin S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0,43 gerilerken, Nasdaq vadelileri ise Demokratların büyük teknoloji şirketlerine daha sıkı regülasyonlar getirebileceği endişesiyle yüzde 0,7 düştü. ABD'nin 10 yıllık devlet tahvil getirileri ise yüzde 0,987'ye çıkarak, Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.
GEORGIA SEÇİMLERİNDE DEMOKRATLAR YARIŞI ÖNDE GÖTÜRÜYOR
ABD Senatosu'nda Demokrat Raphael Warnock, Georgia eyaletindeki iki Senato koltuğundan birini kazanarak eyalet tarihindeki ilk siyah senatör oldu. 3 Kasım'daki seçimlerde netleşen eyaletlerde koltuk dağılımı 100 sandalyeli Senato'da, 50 Cumhuriyetçi'ye karşı 48 Demokrat dengesinde kaldı. Georgia'daki seçimlerde bir koltuğu bile almaları durumunda Cumhuriyetçiler, Senato'daki çoğunluğunu korumuş olacak.
Eyaletin iki Senato sandalyesi için Raphael Warnock ve Jon Ossoff, Cumhuriyetçi Senatörler Kelly Loeffler ve David Perdue’nun sandalyelerini kapmak için yarışıyor.
Bloomberg'in haberine göre, yüzde 60’ı sayılan oylara göre Demokrat adaylar Cumhuriyetçi rakiplerine karşı yarışı ufak farkla önde götürüyor. Ancak uzaktan kullanılan oylarının başkanlık seçimindeki gibi fazla olması sebebiyle kesin sonuçların alınması günler bulabilir.
Yine de Demokratların yarışı önde getirmesiyle ABD tahvillerinde satışlar görülürken Nasdaq 100 vadelilerinde düşüş hızlandı. Seçimler aynı zamanda Başkan Donald Trump’ın 3 Kasım Başkanlık Seçimi sonuçlarını değiştirme çabalarının gölgesinde gerçekleşiyor. Trump, Georgia eyalet yetkililerine Biden’ı yenmek için yaklaşık 12 bin oya ihtiyacı olduğunu söylemiş, yetkililere "oyların yeniden hesaplanması" için baskı yapmıştı.
GEORGIA SEÇİMLERİ SENATO ARİTMETİĞİNİ NETLEŞTİRECEK
3 Kasım'daki seçimlerde netleşen eyaletlerde koltuk dağılımı 100 sandalyeli Senato'da, 50 Cumhuriyetçi'ye karşı 48 Demokrat dengesinde kaldı.
Georgia'daki seçimlerde bir koltuğu bile almaları durumunda Cumhuriyetçiler, Senato'daki çoğunluğunu korumuş olacak. Senato'yu Cumhuriyetçilerin kontrol etmesi Demokrat Başkan Joe Biden'ın politikalarını hayata geçirmesini zorlaştıracak.
İkinci senaryoda ise Georgia'daki iki koltuğu da kazanmaları durumunda Demokratlarda dengeyi Başkan Yardımcısı Demokrat Kamala Harris bozacak. Senato Başkanlığı sıfatı da bulunacak Harris, Demokratların çoğunluğu bulmalarını sağlayacak.
Senato'nun kontrolünün Demokratlara geçmesi durumunda, Demokratlar hem Temsilciler Meclisi'ni hem Senato'yu hem de Beyaz Saray'ı ellerine alarak birbiriyle daha uyumlu bir süreç yürütebilmeyi hedefliyor.
HARCAMALARIN KONTROLÜ DEMOKRATLARDA OLURSA...
Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, kritik seçime ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"İki Cumhuriyetçi ve iki Demokrat adayın yarıştığı Georgia Senato seçimleri halen başa baş geçiyor. NBC, yarışın çok yakın geçmesinden dolayı herhangi bir sonuç ilan etmiş değil. Demokratların bir adım önde olması ise, Nasdaq fiyatlamasından anlaşılıyor. Mavi dalga teorisinin ufukta görünmesi nedeniyle, teknoloji şirketlerinin daha yüksek vergilendirme ve tekelcilik soruşturmalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri endişeleri satış getirmiş durumda.
Demokratlar seçimi kazanırsa, Senato 50-50 şeklinde olacak ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris de doğal üye olduğundan dolayı oy çoğunluğu Demokratların olacak. Temsilciler Meclisi zaten Demokratlarda. Aslında, mavi dalga aynı zamanda da harcamaların kontrolü Demokratlarda olacağı için daha fazla teşvik harcaması demek olacak. Yeni, Biden döneminde yeni ve daha büyük bir mali paket söz konusu olabilecek, bunun ihtimali artıyor. Tabii, piyasa tepkimesi açısından hangi faktörlerin ağır basacağı trende ve riskin algılanış biçimine bağlıdır. Bugün aynı zamanda, Kongre’de Biden’ın başkanlığının resmen ilan edilmesi bekleniyor. Trump kanadının itirazlarla süreci mümkün mertebe uzatmaya çalışacağı ve Biden’a kolay bir başkanlık yolu açmayacağından endişe ediliyor, ancak itirazların tamamı zaten reddedileceği için bu prosedürü birkaç saat uzatmaktan başka bir işe yaramayacaktır. "
HSBC, MÜŞTERİLERİNE 7,1 İLE TL'DE YENİ POZİSYON ÖNERDİ
Dolar/TL, dün dar bantta küresel piyasalara paralel her iki yönlü dalgalanmasının ardından bu sabah güne 7,4'ün hemen altında başladı. Kur daha sonra 7,35 seviyesinin altına indi.
Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL'deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler de hergeçen gün artıyor. HSBC dün müşterilerine 7,1 hedefi ile TL'de yeni pozisyon önerdi.
Piyasalarda TL'de ve TL cinsi yatırım araçlarında son beş yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021'de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim.
JPMorgan tarafından dün yayımlanan bir raporda TCMB'nin, son iki toplantısında politika faizini toplam 675 baz puan arttırdığı hatırlatarak, "Ancak enflasyonda yukarı yönlü gerçekleşen sürprizler dezenflasyona ulaşmanın uzun ve zorlu bir süreç olacağını ve politika yapıcılar için hataya yerin olmadığını doğruluyor.... TCMB'nin daha fazla sıkılaşmaya gideceğini düşünmüyoruz. Hatta, hala bir sonraki adımın faiz indirimi olacağını düşünüyoruz" denildi.
JPMorgan, TCMB'nin ilk faiz adımını nisanda 100 baz puan ile indirim yönünde olabileceğini öngördü. Kurum bu beklentisinin enflasyonda iyileşmeye dolarizasyonun başlamasına ve TL'nin istikrarı gibi koşullara da bağlı olduğuna dikkat çekerek bunların gerçekleşmemesi halinde indirimin bir ya da iki ay ötelenebileceğini belirtti.
2019 yılını 5,95 civarında tamamlayan dolar/TL Kasım başında Berat Albayrak'ın sürpriz istifası öncesi 8.58'e kadar yükselmişti. TL, dolar karşısında kasım ayı başından 2020 sonuna kadar yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. Ancak 2020 yılında bakıldığında TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık yüzde 20 düzeyinde oldu.
Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra küresel riskten kaçışla sınırlı yükselişte. CDS bugün 314/321 seviyesinde.
Piyasada takip edilen bir diğer konu ise Londra swap piyasasında TL faizinin cazip olmayan seviyelerde bulunması. TL'nin - yüzde 24 seviyesine kadar gerileyen TL getirisi bu sabah yaklaşık + yüzde 8 düzeyinde. Yabancıların swap kanalıyla TL'de kalmasının cazip gelebilmesi ve Londra piyasalarında TL'nin gerçek faizinin oluşabilmesi için swap sınırlamalarının bir kez daha gevşetilmesi bekleniyor.
BDDK'nın swap kısıtlamaları vadeye göre farklılaşıyor. Bankacılar, en kısa vadede Türkiye bankalarının swap sınırına neredeyse ulaşmasına rağmen uzun vadelilerde tüm sınırlın aşılmadığına da dikkat çekiyorlar. Swap sınırlamalarının gevşetilmesi bankaların tercihine göre TCMB rezervlerini düşürebiliyor.
HAZİNE DÖRT İHALEDE 16.8 MİLYAR TL BORÇLANDI
Yabancı payının geçen yıl yüzde 3-4 aralığına kadar gerilediği borçlanma piyasasında, Hazine bu hafta başladığı ve altı ay sürecek yüklü borçlanma döneminin ilk dört ihalesinde yaklaşık 16,8 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi
Yabancı payı ekonomi yönetimindeki değişim sonrası sınırlı artış gösterirken beklenti önümüzdeki dönemde artışın sürmesi yönünde. Piyasalarda ayrıca Hazine'den uluslararası piyasalarda eurobond ihracı ve ay sonunda değişim ihalesi de bekleniyor.