Merkez Bankası verilerine göre Türk Lirası'nın reel değeri dipten döndü

Merkez Bankası verilerine göre Türk Lirası'nın reel değeri dipten döndü
Türk Lirası'nın reel değerini yansıtan reel efektif döviz kuru aralık ayında 62,34 oldu. Reel efektif döviz kuru kasımda 60,45 ile tarihi en düşük seviyeyi görmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türk Lirası'nın reel değerini yansıtan reel efektif döviz kuru aralık ayında 62,34 oldu. Reel efektif döviz kuru kasım ayında 60,45 ile tarihi düşük seviyeyi görmüştü.

Reel efektif döviz kuru tarihi düşük seviyesinden döndü.

Merkez Bankası verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru aralıkta 62,34 olarak kaydedildi. Reel efektif döviz kurunda kasımda 60,45 ile tarihi düşük seviye görülmüştü.

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası'nın ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak da reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB'nin enflasyon hedefi kapsamında kura müdahelesi TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar