Dolar enflasyon sonrası yükselişte: 6,20 seviyesini geçti

Dolar enflasyon sonrası yükselişte: 6,20 seviyesini geçti
Dün 6,16 - 6,25 bandında seyreden dolar, şubat enflasyonu sonrası önce 6,19'daki seyrini sürdürdü, ardından yükselişe geçerek 6,21'lere çıktı.

ARTI GERÇEK - Dün haftanın ilk günü 6,25 seviyesine kadar yükselen dolar/TL kuru, bu sabah en düşük 6,16'yı gördükten sonra sabah saatlerinde 6,20'ye kadar yükseldi.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon verisi aylık yüzde 0,35, yıllık yüzde 12,37 olarak beklentinin hafif altında gerçekleşti. Veri sonrası dolar ilk tepki olarak değişmezken, daha sonra 6,22 seviyesine kadar yükseldi.

Euro/TL de 6,91 seviyesinde.

Petrol fiyatlarındaki 48 doları bulan düşüş, petrol üretici ülkelerden gelen arz kesintisi sinyalleriyle biraz da olsa frenlenmiş durumda. Dün yüzde 4 civarında değer kazanan petrol fiyatları bu sabah saatlerinde 53 dolar seviyelerinde. Spot altının onsu ise 1600 doların altına çekildi. 

ABD Merkez Bankası Fed'in ve diğer bazı merkez bankalarının koronavirüs nedeniyle adım atmaya hazır oldukları mesajı dün gelişmekte olan para birimlerini desteklemiş, kur da 6,25'ten düşüşe geçmişti. BIST 100 Endeksi de küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle günü yüzde 1,2 yükselişle tamamlamıştı. Endeks bugün de yüzde 2'nin üzerinde primli seyrediyor.

Öte yandan, küresel piyasaların yakından izleyeceği bir diğer kritik başlık ise G7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının online konferansında olacak. Salgının fiyatlar üzerindeki baskısını kırmak ve beklentileri daha sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için atılacak adımların ele alınacak. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin koronavirüs salgınının etkileri ile mücadele için "uyun ve hedefli tedbirler" almaya hazır olduğunu söylerken, ABD Başkanı Donald Trump da, Fed'e faiz indirimi çağrısını tekrarladı.

Işık FX paylaştığı bir notta küresel risk iştahındaki kısmi artış ve İdlib merkezli gelişmelerde yumuşama sinyallerinin TL varlıkları güçlendirdiğini belirterek, "Fed'in genişlemeci sinyalleri de kur tarafında aşağı yönlü hareketlere neden oldu. Ancak yaşanan geri çekilmelere rağmen hala daha 6,15 üzerinde bir fiyatlama hakim" değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar