Türk Lirası eriyor: Dolar 7,48'i, euro 8,84'ü geçerek tarihi rekoru yeniledi
Küresel piyasalarda dolarda güçlü bir görünüm olmamasına karşın dolar/TL güne tarihi zirve olan 7,4675'in hemen altında başlarken piyasalarda sıkılaştırma adımları izlenmeye, yeterliliğini sorgulanmaya devam ediliyor.
Türk Lirası'ndaki erime ise bugün de hızlandı. Dolar/TL, bu sabah saat 7,4815, euro/TL ise 8,8431 seviyelerinin üzerine çıkarak tarihi rekorlarını yineledi.
Geçen hafta enflasyon verileri ardından yüksek enflasyon ortamında TL getirisinin yeterliliği daha çok sorgulanmaya başlandı. Bu endişelerin döviz ve altın cinsi varlıklara yeni bir yönelim ve dolar/TL'de yeni bir baskı unsuru oluşturup oluşturmayacağı piyasalar tarafından ana endişe kaynağı olarak izleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) her ne kadar yüzde 10,15 etrafında sıkılaştırmayı durdursa da, mevduat getirilerinin yüksek montanlı işlemlerde yüzde 13'lere kadar ulaşması şimdilik lokalllerin yeni bir döviz yönelimine gitmesinin önüne geçiyor.
TCMB'nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. TCMB sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini geçen hafta itibarıyla yüzde 10,16'ya kadar yükseltti. Ancak yükseliş geçen hafta itibarıyla son buldu. Fonlama maliyetindeki günde 1 baz puan ile oldukça sınırlı düşüşler oldu.
Piyasa fonlamanın yeni karar olmaksızın yüzde 10-10,50 bandında kalması bekleniyor. Dün itibarıyla ortalama fonlama maliyeti de yüzde 10,16 seviyesinde.
Küresel piyasalarda dolar dünkü zayıf kazanımlarını muhafaza ederken, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günkü para politikası kararının euroda satış baskısı yaratıp yaratmayacağına odaklandılar.
Birçok analist bankanın para politikası duruşunda bir değişiklik öngörmezken, euronun dolar karşısındaki kuvveti hakkında endişe ortaya koyan merkez bankasının enflasyon tahminlerine ilişkin verebileceği mesajlara bakacaklar.
ABD piyasalarının dün tatil olmasından ötürü düşük hacimle gerçekleşen işlemlerde dolar, diğer para büyük para birimlerinin olduğu sepet kur karşısında yüzde 0,2 yükselerek 93,128'den işlem gördü. Euro ise yaklaşık aynı miktarda değer yitirerek 1,1816 dolara geriledi.
Hazine'nin önümüzdeki hafta açıklayacağı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin öncü veri olarak takip edilen nakit gerçekleşmeler ise ağustos ayında 30,4 milyar TL fazla verdi.
Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor ve kademeli olarak 500 baz puana yaklaşıyor. Beş yıllık CDS bu sabah itibarıyla 507/520 seviyesinde bulunuyor. Kasımda 2018'den beri ilk kez ihracı yapılacak olan gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem yüzde 13,89 oldu.
Öte yandan, piyasada Yunanistan ile yeraltı kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim ile birlikte AB ile ilişkiler de takip edilen ana konular arasında yerini koruyor.