Türkiye'de koronavirüs tespit edilmesi borsada alım getirdi

Türkiye'de koronavirüs tespit edilmesi borsada alım getirdi
'Türkiye'de koronavirüsün tespit edilmesi' riskinin gerçekleşmesi hisse senetlerine alım getirdi. Endeks yüzde 1 civarında artıda, dolar 6,13-6,14 bandında seyrediyor.

ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok bölgesine yayılan koronavirüs salgını küresel piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de  koronavirüs şüphesi olan bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını belirtti.

Bu açıklamanın ardından Türkiye'de piyasaların nasıl tepki vereceği izleniyor.

Pazartesi günü petrol fiyatlarındaki sert düşüşle 6,20'ye kadar yükselen dolar dün 6,10'a çekildi. Bakan Koca'nın açıklamalarının ardından dün gece saatlerinde 6,18'e kadar yükselen dolar kuru bu sabah saatlerinde ise 6,13-6,14 civarında seyrediyor.

İlk tepki olarak Borsa İstanbul, güne yatay bir başlangıç yaptı. Sonrasında riskini gerçekleşmesi nedeniyle alımlar hızlandı ve BIST 100 Endeksi'nde kazançlar yüzde 1'in üzerine çıktı. Türkiye'nin veri ajandasındaki tek başlık olan ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri açıklandı. Türkiye ekonomisi ocak ayında 1,8 milyar dolar cari açık verdi. 

Koronavirüse yönelik endişelerle yukarı yönlü ataklarını artıran kurda 6,15 seviyesinin kritik olduğu belirtilirken, bu seviye üzerinde yaşanacak kapanışların 6,25 direncini hedef haline getirebileceği ifade ediliyor.

Dün BIST 100 Endeksi yüzde 2,38 değer kaybıyla günü 101.062,51 puandan tamamladı. Yurt içinde fiyatlar üzerindeki önemli bir baskı unsuru olan "Türkiye'de koronavirüsün tespit edilmesi" riskinin gerçekleşmesi hisse senetlerine alım getirdi. Endeks yüzde 1,5 civarı artıda, dolar/TL ise 6,13-6,14 bandında sakin bir gün geçiriyor. Euro ise 6,96 seviyesinden işlem görüyor.

Gedik Yatırım borsaya dair, "Küresel ölçüde hisse senetlerinde olduğu gibi Borsa İstanbul'da da volatilite oldukça yüksek seyrediyor. Dün de önce küresel piyasalarla beraber güne pozitif başlayan BIST 100'de, koronavirüse yönelik yapılan açıklamalar ve akşam saatlerine yakın yurtdışındaki kazançların korunamaması sert satışlara neden oldu. Bugün de dün olduğu gibi dalgalı bir gün yaşanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA BORSALARI KARIŞIK

Dünya borsalarında ise koronavirüse ilişkin açıklanan paketler ve yeni gelişmeler piyasaların yönünü belirliyor. ABD borsaları dün teşvik paketi açıklanacağı beklentisiyle yüzde 5'e yaklaşan yükselişler yaşadı. Bu sabah Asya borsaları ise Hindistan hariç ekside kapandı.

ABD'de hisse senedi vadelileri, yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin koronavirüsün etkisine karşı planladığı teşvik önlemlerine ilişkin detayları beklerken, Hazine tahvilleriyle birlikte çekildi. 

S&P 500 Endeks vadelileri, Wall Street'te pazartesi günü görülen sert düşüşün ardından gelen toparlanma sonrasında yüzde 2,6 düştü. ABD Başkanı Donald Trump, büyük bir ekonomi paketi açıklayacağını söylemesinin ardından salgınla ilgili gerçekleştirilen bir brifingde görünmeyerek yatırımcıları beklemede bıraktı. Yen ABD Hazine tahvilleri ve altın ile yükselerek güvenli liman iştahındaki artışın altını çizdi. Avustralya'da hisse senetleri düşük performans gösterdi. Kore ve Japonya'da kayıpları daha sınırlı kaldı. Hong Kong ise yatay seyretti.

PETROL 40 DOLARA DOĞRU GİDİYOR

Petrol ise kazançlarını genişletti. Petrol fiyatları haftaya yüzde 30 düşüşle başlamasının ardından dün yüzde 10 artış kaydetmişti. Bugün ise Brent petrolün varil fiyatları dünkü kapanış seviyelerinde 37 doların hemen üzerinde seyrediyor. 

ALTIN BoE'NİN FAİZ İNDİRİMİ İLE YÜKSELİŞTE

Altın fiyatları, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) gösterge faizi yarım puan indirmesinina ardından kazançlarını sürdürdü.

Spot altın yüzde 1,1 yükselerek ons başına 1,666.68 dolaa kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:16'da 1,663.70 dolara geldi.

İngiltere Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, "Faiz indirimi zor dönemde iş dünyası ve tüketici güvenine destek olacak, işletmelere ve hane halkına nakit akışlarını güçlendirecek ve maliyeti düşürecek ve finansmana ulaşabilmeyi iyileştirecek" ifadesine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar