Dünyada gıda fiyatları gerilerken Türkiye'de aralıksız artıyor
FAO raporuna göre, küresel gıda fiyatları Mart 2022'deki rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 24 geriledi. Gıda enflasyonunun en fazla olduğu ülkeler arasında ilk beşte olan Türkiye'de ise artış aralıksız devam ediyor.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et endekslerindeki düşüşlerin şeker ve mısır fiyatlarındaki artışı dengelemesiyle eylülde hemen hemen sabit kaldığını duyurdu.
FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, eylülde bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan oldu. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından mart 2022'deki rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 24 gerileyen endeks, savaşla 159,7 puana ulaşarak rekor kırmıştı.
TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI ARALIKSIZ ARTIYOR
Gıda enflasyonunun en fazla olduğu ülkeler arasında ilk beşte olan Türkiye'de ise küresel piyasalardaki düşüşün aksine gıda fiyatları 36 aydır aralıksız zamlanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 4 Ekim'de açıkladığı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,53 puan artışla 96,17’ye, işlenmiş gıdada 2,15 puan artarak yüzde 59,95’e yükseldi.
Türk-İş'in eylül ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre ise Ocak 2021'den Eylül 2023'e kadar geçen sürede gıda enflasyonu aylık yüzde 9,31 olurken aylık gıda harcaması tutarı tam 5 katına çıktı. (EKONOMİ SERVİSİ)
Açlık sınırı eylül ayında 13 bin 334 liraya yükseldi
Eskişehir'de çiftçilerden mısır fiyatlarına düdüklü protesto: 'Lütuf değil hakkımızı istiyoruz'
Ekonomistler TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Enflasyon yüzde 70’i bulur’
Asgari ücret 11 bin 402, açlık sınırı 12 bin 198 lira
Ekonomistler yorumladı: 'Baz etkisi bitti, enflasyon uzun bir süre yukarı tırmanacak'