Ek sıkılaştırma ifadesi metinden çıktı, dolar fırladı

Ek sıkılaştırma ifadesi metinden çıktı, dolar fırladı
Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren uzmanlar, metinden 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesinin çıkarılmasına dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, nisan ayı toplantısında faizlerde değişiklik yapmayarak, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'te tuttu.

Kara sonrası bankadan yapılan açıklamada, sıkı para politikasının enflasyonda önemli iyileşme sağlanana kadar süreceği belirtildi ancak 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesi metinden çıkarıldı.

Merkez Bankası'nın 6 Mart 2019'daki PPK sonrası yaptığı açıklamada, 'Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir' ifadelerine yer vermişti.

İfadenin çıkarılmasıyla dolar sert bir hareketle 5.88 seviyelerinden 5.96 seviyelerine tırmandı, daha sonra 5.98'i test etti.

TCMB açıklaması sonrası 6 liraya kadar dayanan kur, 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Türk Lirası şubat sonu itibariyle gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Yılbaşından bu yana gelişen ülke kurları dolar karşısında yatay seyrederken TL yüzde 10 kadar değer kaybetti.

Kur bugünkü sert yükselişin ardından daha sonra 5.93-5.94 seviyesinden işlem görmeye devam etti.

Metinde, "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir" ifadesine yer verildi.

Financial Times'ın Merkez Bankası'nın finansal savunma açısından zayıfladığı ifadelerine yer verdiği haberinin ardından Merkez Bankası'nın bugünkü açıklamasında "ilave sıkılaşmaya gerek olmayacağı ve gevşeyebileceği" mesajı vermesinin zamanlama açısından sorunlu olduğu belirtiliyor.

Kararı değerlendiren iktisatçılar, ek sıkılaştırma ifadesinin çıkarılmış olmasına dikkat çekti. 

Mustafa Sönmez, "Evet, tahmin ettiğimiz gibi Merkez Bankası politika fazini değiştirmedi, yüzde 24 seviyesinde tuttu. Haziranda da aynı şey olur. Ama, dövizde sert çıkışlar olursa hazirana kalmadan faizleri artırmak zorunda kalabilir, galiba öyle birşey de yaşanacak" dedi.

Ümit Akçay, Twitter mesajında, "Hem rezervler hem de TL düşmeye devam ediyor! Tam bir sürüklenme görüntüsü var maalesef" diyerek, "TCMB'nin önceki açıklamalarında yer alan 'ilave sıkılaştırma' ifadesinin bugünkü açıklamada metinden çıkarılması, faiz indiriminin gündeme alınması olarak algılandı. TL'de sert hareketler var" değerlendirmesi yaptı.

Uğur Gürses ise, "Gerçeklikten kopan merkez bankaları parasına kötülük eder..." diye yazdı.

Mahfi Eğilmez ise, "Kur bir anda 5,95'e çıktı. Buna göre "piyasanın beklentisi TCMB'nin faizi artırması yönündeymiş ama kimse gerçeği söyleyememiş" gibi bir sonuç mu çıkıyor? Merkez Bankası'nın faiz kararında önceki kararlarda yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesini çıkarmış olması kurun sıçramasına yol açmış görünüyor" değerlendirmesi yaptı.

Atilla Yeşilada da, "Dolar/TL 5.94. Siyasi beceriksizliğin sonucu TL'nin kuşa dönmesidir. Neyse, iyi haber. Şimdi ekonomi harbiden yeniden dengelenecek" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar