İktidar topu seçim sonrasına attı

İktidar topu seçim sonrasına attı
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Seçim sonrası iyileşme ihtimali yüksek" derken, Gümrük Bakanı Tüfenkci, "Seçim sonrası kur ve enflasyonda farklı noktalarda olacağız" dedi.

EKONOMİ - Dolar endeksinde yaşanan yükselişin etkisiyle euro/dolar paritesinde dün başlayan aşağı yönlü hareket bugün de devam ediyor.

TCMB'nin, bugünkü 'gerekli adımlar atılacak' mesajının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB Başkanı Çetinkaya ile bir araya geleceği haberi doların ateşini düşürdü. Dolar piyasaya peş peşe yansıyan gelişmelerin ardından 4.50'den 4.40'a geldi. Kur, ilk tepkinin ardından 4.41-4.43 bandında dalgalanıyor.

Bakanlardan ise ekonomideki iyileşme mesajlarında seçim sonrası vurgusu dikkat çekiyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sağlam ve ihtiyatlı politika çerçevesine bağlı olduklarını ve politika bileşiminin seçimlerden sonra "çok daha" iyileşeceğini ifade etti.

Şimşek, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, "Sonunda politik pragmatizmin üstün geleceğini umuyor ve buna inanıyorum. Kurallara dayalı piyasa ekonomisi ilerisi için tek makul seçenektir. Bu bağlamda sağlam, ihtiyatlı politika çerçevesine bağlıyız. Politika bileşimi seçimlerden sonra büyük ihtimalle çok daha iyileşecektir" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, son zamanlarda TL'deki değer kaybının reel ekonomiyle bağlantısı bulunmadığını belirterek, bu yükselişin önümüzdeki günlerde sonlanacağını, seçim sonrasında ise enflasyon ve kurda farklı noktalarda olunacağını söyledi.

Tüfenkci, "Yapılan analizlere bakıldığında TL'nin değer kaybının ülkeye ilişkin oluşturulan negatif algılardan kaynaklandığını görebiliriz. Ekonomi üzerinden operasyon çekmeye çalışıldığını görüyoruz. Buna karşılık özellikle Merkez Bankamız ve ekonomi yönetimimiz toplantı yaparak bir takım adımlar attı. Bu anlamda alınan tedbirlerle bu yükselişin belli süre sonra durağanlaşacağını ve rüzgarın geriye doğru eseceğini görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Seçim sonrası enflasyon ve kur noktasında farklı noktalarda olunacağını belirten Tüfenkci, "Bu yükselişler daha çok algısal anlayışlarla ilişkili, reel sektörle direk ilişkili değil. Biraz sakin olmak lazım. Önümüzdeki günlerden itibaren bu tersine dönecek" dedi.

Öne Çıkanlar