Ekonomistler Çin'in büyüme tahminlerini düşürdü

Ekonomistler Çin'in büyüme tahminlerini düşürdü
Çin, parasal genişlemeyle finansal sistemi desteklemeye çalışırken, koronavirüs salgını, ekonomistleri Çin'in büyüme tahminlerini düşürmeye zorladı.

Tüm dünyanın gündemindeki koronavirüs salgını ve Çin'in virüsün yayılmasını önleme çabaları, ekonomistlere göre ekonominin bu çeyrekte ilk düşünülenden daha yavaş büyüyeceği anlamına geliyor.

Finansal sistemi desteklemeye çalışan Çin, sisteme bir yıldan beri görülen en fazla günlük likiditeyi enjekte ederek, günlük yuan fiksingini dolar karşısında kilit önemdeki 7'den daha güçlü bir seviyede belirledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) salı günü ters repo sözleşmeleriyle bankacılık sistemine 400 milyar yuan (57 milyar dolar) vererek, Ocak 2019'dan bu yana en güçlü günlük desteği sağladı. Banka, günlük referans kuru 6.9779 ile pazartesi günkü resmi kapanıştan daha güçlü bir seviyede belirledi.

ÖNLEMLER PARASAL GENİŞLEMENİN HENÜZ BAŞLANGICI

Nomura Holdings Inc. analistlerinin notunda, bugüne kadar alınan önlemlerin "parasal genişlemenin ve kredi genişlemesinin henüz başlangıcı" olduğu ifade edildi. Nomura analistlerine göre PBOC, büyümeyi desteklemek için muhtemelen orta vadeli likidite verecek ve bankaların zorunlu karşılıklarını düşürecek.

Yatırımcıların Çin'de ve dünyaya yayılan koronavirüsün etkilerini değerlendirmesiyle birlikte Çin finans piyasaları neredeyse her varlık sınıfında sert bir darbe aldı. Çin Merkez Bankası'nın referans kuru beklenenden daha güçlü bir seviyede belirlemesine rağmen dolar/onshore yuan kuru pazartesi günü 7'yi aştı. Şanghay ve Shenzhen'de yaklaşık 4 bin hisse senedinin 162'si hariç tamamı düşüş kaydederken, yüzde 90'ında kayıplar borsalar tarafından izin verilen günlük limit kadar oldu.

Tüm bu gelişmeler küresele piyasaların ve ekonomistlerin yakın takibinde... Küresel finans kuruluşları ve bankalar, Çin ekonomisinin büyümesine dair öngörülerini koronavirüs nedeniyle aşağı yönlü revize etmeye başladı.

PEK ÇOK KURUMA GÖRE ÇİN EKONOMİSİ KÖTÜLEŞECEK

Goldman Sachs Group Inc., UBS Group AG ve Macquarie Group Ltd. hem ilk çeyrek hem de tüm yıl için büyüme beklentilerini düşüren kurumlar arasında bulunuyor.

Barclays Bank Plc.'den Jian Chang en kötü senaryoda ilk çeyrek büyümesinden 2.2 yüzde puanı silineceğini öngörüyor. Jian, 22 Ocak değerlendirmesinde salgının ekonomik etkisinin geçici ve bazı sektörlerle sınırlı olacağını söylemişti.

BlooombergHT sitesinde yer alan habere göre, virüs salgınının Çin ekonomisi üzerindeki etkisine ilişkin kurum tahminleri şu şekilde:

Oxford Economics, 3 Şubat tarihli raporunda ilk büyüme beklentisini yüzde 6'dan "2 puandan fazla düşürür"e indirdi. 2020 büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 5.4'e çekti. Oxford Economics, ekonomi üzerindeki etkisinin kısa ömürlü ancak güçlü olmasını bekliyor.

Macquarie, 3 Şubat raporunda ilk çeyrek beklentisini yüzde 5.8'den yüzde 4'e çekti. 2020 beklentisini yüzde 5.9'dan yüzde 5.6'ya indirdi. Kuruma göre durum "İyiye gitmeden önce kötüleşecek."

UBS'in 3 Şubat tarihli raporuna göre ilk çeyrek beklentisini yüzde 5.9'dan yüzde 3.8'e çeken kurum, 2020 beklentisi yüzde 6'dan yüzde 5.4'e düşürdü. Banka, tahmininin aşağı yönlü risk içerdiğini belirtti.

Bloomberg Economics'in 31 Ocak raporuna göre kurumun ilk çeyrek beklentisi yüzde 5.9'dan yüzde 4.5'e indi. 2020 beklentisiyse yüzde 5.9'dan yüzde 5.7'ye geldi. Kurum, salgının ikinci çeyreğe sarkması durumunda etkisinin daha fazla olacağı yönünde not düştü.

Standard Chartered 31 Ocak raporunda ilk çeyrek beklentisini yüzde 6'dan yüzde 4.5'e çekti. 2020 beklentisiyse yüzde 6.1'den yüzde 5.8'e geriledi. Kurumun notunda, enfeksiyonun SARS'a kıyasla daha erken kontrol altına alındığı belirtildi.

Goldman Sachs'ın 31 Ocak raporunda kurum, ilk çeyrek beklentisini yüzde 5.6'dan yüzde 4'e çekti. 2020 beklentisini yüzde 5.9'dan yüzde 5.5'e düşürdü. Banka, Çin'de borç yoğunluklu teşvik bekliyor.

Citi'nin 29 Ocak raporuna göre bankanın ilk çeyrek beklentisi yüzde 5.9'dan yüzde 4.8'e geriledi. 2020 beklentisi yüzde 5.8'den yüzde 5.5'e düştü. Bankanın notunda politika müdahalesinin kritik önem taşıdığı ifade edildi.

Nomura'nın 29 Ocak notunda ilk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 5.8'den "Dördüncü çeyrekteki yüzde 6'dan elle tutulur derecede düşük" şeklinde revize edildi. Kurumun 2020 yılına ilişkin eski beklentisi yüzde 5.7 seviyesinde. Yeni beklentisi ise bulunuyor. Ancak notuna göre koronavirüs salgınının SARS'tan daha etkili olmasını bekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar