Ekonomistler: İlan edilenle halkın enflasyonu birbirini tutmuyor

Ekonomistler: İlan edilenle halkın enflasyonu birbirini tutmuyor
Yıllık enflasyon yüzde 20,3 oldu. Son 16 yılda enflasyon ilk kez yılı yüzde 20'nin üzerinde kapattı.

TÜİK verilerine göre enflasyon Aralık 2018'de yüzde 0,40 azalırken, yıllık bazda yüzde 20,30 oldu.

Türkiye'de yıllık enflasyon Aralık 2018'de yüzde 20,3 oldu. Böylece son 16 yılda enflasyon ilk kez yılı yüzde 20 seviyesinin üzerinde tamamladı.

Ekim ayında yüzde 25'i aşarak zirve yapan yıllık enflasyonda, kasım ve aralık aylarında geri çekilme yaşamış oldu.

Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da enflasyonun bu yılı yüzde 20,8 seviyesinde bitirmesi öngörülüyordu.

Bugün açıklanan veri hükümetin tahminlerinin yarım puan altında kalmış durumda.

YILLIK ENFLASYON AÇIKLANDI: EMEKLİ ZAMLARI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre aylık bazda en sert düşüşler ulaştırma ile giyim harcama gruplarında yaşandı. Ulaştırmada fiyatlar Kasım 2018'e göre yüzde 2,56 gerilerken, giyimde ise düşüş yüzde 4,08 oldu.

En hızlı aylık artış ise enflasyon sepeti içerisinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıdada yaşandı. Aylık gıda enflasyonu Aralık ayında yüzde 1,08 oldu.

Ekonomistler de açıklanan verilerin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomist Mustafa Sönmez, birkaç tweetle değerlendirdiği enflasyon verisiyle ilgili düşüşe dikkat çekti, "Alt ve orta sınıfın bütçesini kapsayan gıdada yıllık enflasyon yüzde 25, konutta yüzde 24, ev eşyasında yüzde 32. Gerçek enflasyon kalemleri bunlardır. Gözden kaçmasın" ifadelerine yer verdi.

İktisatçı Ümit Akçay da, "Enerji fiyatındaki gerileme (ulaştırma) sayesinde ve vergi indirimlerinin katkısıyla 'imal edilmiş' bir enflasyon rakamı var. Gıda enflasyonu halen 25’lerde. Halkın enflasyonu ile ilan edilen enflasyon arasındaki fark büyüyor" dedi.

Yalçın Karatepe de, "TÜFE yüzde 20.3 olarak açıklandı. Ekonomi yönetimi memnun. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek bu olsa gerek" değerlendirmesi yaptı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar