EMO Yönetim Kurulu Üyesi Özdağ: İktidarın kademe manevrası çöktü

Yurttaşlar ortak elektrik faturası etkisiyle aidat adı altında neredeyse ikinci bir kira ödemeye başladı.

EMO Yönetim Kurulu Üyesi Özdağ: İktidarın kademe manevrası çöktü

Elektriğe yapılan fahiş zamlar yurttaş, esnaf ve sanayicinin belini büktü. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "Elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi için ilgili kurumlarımıza talimat vermiştik. Bu çerçevede, tarifelerdeki 1’inci kademe sınırını günlük 5 kilovat saatten 7’ye, aylık 150 kilovat saatten 210’a, milletimizin lehine olacak şekilde yükselttik" açıklaması da tepkilere neden oldu.Faturalarında çok küçük bir oynama olabileceğini vurgulayan vatandaşlar, "Elektriğe yüzde 127 zam yapıp sonra da kilovat hesaplarıyla indirimyapmış gibi gösteriyorsunuz" diyerek isyan etti.

ERDOĞAN'IN DUYURDUĞU DÜZENLEMENİN BİLİNMEYENLERİ

Sözcü'den Yusuf Demir'in aktardığına göre, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Erdoğan'ın duyurduğu düzenlemenin hiç gündeme gelmeyen bölümünü de ortaya çıkardı. Son döneme kadar ortak elektrik faturalarının aidatın içinde önemsiz bir miktar gibi durduğunu ancak son zamlarla birlikte bu faturaların etkisiyle vatandaşın neredeyse ikinci bir kira verir hale geldiğini kaydeden Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ,"Bu binalarda merdiven, bahçe aydınlatması, varsa asansör ve merkezi ısıtma sistemi ortak elektrik tüketiminin 7 kilovat saatin altında gerçekleşmesini imkansız hale getiriyor" dedi.

'SON KARAR ZAMLARIN YOK EDİCİ ETKİSİNİ ORTADAN KALDIRMIYOR'

İktidarın kademe manevrasının çöktüğünü belirten Özdağ, "Çöktü, çünkü kademe kararlarıyla toplam maliyetimiz, toplumsal maliyetimiz düşmedi. Düşmeyecek de… Son kademe kararı meskenleri bir miktar etkilese bile apartmanları, siteleri, işhanlarını kurtarmaz. Son karar elektrik zamlarının yok edici, ezici etkisini, sonuçlarını ortadan kaldırmıyor" diye konuştu.

'RAKAMLAR ÇOK ÇARPICI'

Özdağ şöyle konuştu:

"En basit örneği apartmanlar… Rakamlar çok çarpıcı… Türkiye nüfusunun yüzde 93.8’i belediye sınırları içinde yaşıyor. Bu insanların çok azı müstakil binalarda yaşıyor.

Dolayısıyla kentlerde yaşayan insanların tamamına yakını mutlaka ortak elektrik faturası ödüyor. Asansörden dolayı, aydınlatmadan dolayı, ortak ısıtmadan dolayı… Bunlara havuz ve benzeri sosyal donatıları hiç katmıyorum.

Dolayısıyla Samsun’da 10 yıl önce orta sınıf olup şu an fakirleşmeye doğru giden bir sitede bile ortak elektrik faturası Aralık 2021’de 12 bin TL iken ortak elektrik faturası 31 bin TL’ye çıkmış… Tüm vatandaşlar kendi apartmanları, siteleri için baktığında durumun aynı oluğunu görecektir. Sonuçta toplam maliyetlerin azalması için bu zamların geri çekilmesi lazım. "

'MAAŞLARA YAPILAN ZAM ELEKTRİK FATURASIYLA GERİ ALINIYOR'

Özdağ, "Yeniden değerleme oranı yüzde 36, aslında bu bile fahiş… Bu ortadayken, bütün çalışanların buna göre gelirlerinin değerlendirildiği bir yerde, elektriğe yapılan bu zam, çalışana yapılan zammın elektrik üzerinden gelin alınmasından başka hiçbir şey değil" diye konuştu.

elektrik faturası rakamlar maaşlar