Dün akşamki dalgalanmanın ardından dolar ve euro yeniden hareketlendi

Dün akşamki dalgalanmanın ardından dolar ve euro yeniden hareketlendi
Dün gece 8,22 ile yeni zirvesini gören euro sabahki 8,08 seviyelerinin ardından öğlen saatlerinde tekrar yükselişe geçti. Dün akşam kısa süre 6,98'i aşan dolar 6,93 seviyelerine çıktı.

ARTI GERÇEK - Döviz piyasaları dün dolar/TL ve euro/TL'de ani hareketlerin yaşandığı bir akşamı geride bıraktı. Dolar/TL'nin 7 lirayı gördüğü, euro/TL'nin 8,22 seviyeleriyle rekor tazelediği dün akşamki sürecin ardından bugün öğle saatlerin kurlar yeniden hareketlendi.

Dolar ve euro, Türk Lirası karşısında dün dalgalandıktan sonra gece boyunca eski seviyelerine geri dönmüştü. Güne 6,85'ten başlayan dolar/TL, öğle saatlerinde yukarı yönlü hareketlerini sürdürdü ve 6,97'nin üzerinde değerlendi. 8,07'nin üzerinde güne başlayan euro/TL ise aynı dakikalar 8,18'in üzerine tırmandı.

Küresel piyasalarda pandemi ve ABD-Çin geriliminde yaşanan gelişmelerle birlikte belirsizlikler sürerken oluşan bu tablodan en çok etkilenenler ülkelerin para birimleri oluyor. Son iki yılın dibini gören ABD dolarının üzerindeki baskı, salgından tahrip olan küresel ekonominin toparlanacağına olan güvenin artmasıyla birlikte mayıs ayının sonundan bu yana devam ediyor.

Piyasalarda yaşanan hareketlilik yakından izleniyor. Dün akşam saatlerinde kurlarda olağanüstü hareketler yaşandı. Doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi iki yılın en düşük seviyesine gerilerken, TL'de ani ve sert bir değer kaybı yaşandı.

Dolar, dün akşam saatlerinde 6,9850'yi test etmesinin ardından eski seviyelere yakın bir yerde dengelendi. Akşamki artışın ardından sabah saatlerinde hızlı bir şekilde düşüşe geçti. Dolar/TL, yeni günde 6,88-6,89 seviyelerinden başladı. Dolar/TL kuru, bir aydan fazla süredir 6,85 seviyesindeydi. Bu yatay seyirde, kamu bankalarının Merkez Bankası (TCMB) rezervlerini kullanarak ve döviz açığı vererek piyasasaya dolar satması belirleyici oldu.

Ancak bu arada euro/TL kuru rekor seviyeye yaklaştı.

Euro/TL'nin pazartesi günü 8,22 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından sabah saatlerinde 8,08'li seviyelerde seyrediyordu. TL karşısında art arda yedi gün boyunca değer kazanan euro, dolar endeksindeki düşüşten destek buldu.

Euro/TL'de yükseliş, yıl başından bu yana yüzde 22'ye, son bir ayda yüzde 6'ya ulaştı.

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys, TL'nin euro karşısındaki hareketinin euronun son iki yılın en düşük seviyesine inen dolar karşısındaki rallisinden destek bulduğunu belirtmişti.

GRAM ALTIN 436 TL İLE REKOR KIRDI

Bunun yanında ABD-Çin arasında artan gerilim ve koronavirüs salgınında giderek yükselen yeni dalga endişeleri piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor.

Dün altının ons fiyatı 1,944 dolar ile rekor kırarken, akşam saaatlerinde kurlardaki yükselişle gram altın 436 lira ile TL bazında yeni zirvesini gördü. Sabah saatlerinde ise 430 liraya geriledi.

MOODY'S: TÜRKİYE'NİN FONLAMA İHTİYACI ARTACAK

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'yi de ilgilendiren bir konuya dikkat çekildi.

Dünyadaki tüm ülkelerin ekonomileri koronavirüs salgını nedeniyle zor bir dönemden geçerken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's yayınladığı bir raporda, Coronavirus salgınının Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde fonlama ihtiyacının ve borç yükünün artmasına neden olacağını açıkladı.

Moody's, bu beş ülkede bölgesel ve yerel yönetimlerin koronavirüsün yarattığı ekonomik daralma sonucu azalan gelirleri nedeniyle ihtiyaç duyacağı toplam fonlamanın 2020 yılı içerisinde 25 milyar euroyu aşacağı tahmininde bulundu.

Raporda, Türkiye hariç diğer ülkelerde açıkların ve borç yükünün bu yıl artacağı, 2021'de ise gelirlerin artması ile kriz öncesi döneme dönüş olacağı kaydedilirken, Türkiye, Macaristan ve Polonya'nın 2020 yılında borç yükünde en fazla artışın yaşanacağı ülkeler olacağına dikkat çekildi.

Raporun yazarlarından Moody's Analisti Vladlen Kuznetsov, "Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'ndeki bölgesel ve yerel yönetimler koronavirüs şoku nedeniyle 2020'de büyük bir darbe alacaklar" diyerek, bu ülkelerin "Mali esneklikleri, düşük borç yükleri ve düşük yeniden finansman riskleri doğrultusunda şoku atlatacaklarını" ifade etti.

Raporda Türkiye ve Polonya'daki yerel ve bölgesel yönetimlerin yüksek borca maruz kalması nedeniyle uzayan bir krize karşı daha "korunmasız" olduğu belirtildi.

PİYASALARIN DİKKAT FED TOPLANTISINA ÇEVRİLDİ

Piyasalar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklanmış durumda. Bugün başlayan politika toplantısının kararları çarşamba günü açıklanacak. Fed'in güvercin mesajını sürdürmesi bekleniyor. Banka, sıfıra yakın faizlerin uzun bir süre daha devam edebileceğini teyit edebilir.

ABD'de perşembe günü ikinci çeyrek büyüme verisi yayınlanacak. Ayrıca ABD'de bilanço dönemi devam ediyor. Apple, Amazon.com, Alphabet ve Chevron gibi büyük şirketler finansallarını açıklayacak.

Yurt içinde ise çarşamba günü açıklanacak dış ticaret dengesi öne çıkıyor. Ayrıca Merkez Bankası'nın enflasyon raporu açıklanacak. Perşembe günü ekonomik güven endeksi ve TCMB'nin haftalık menkul kıymet ile para ve banka istatistikleri yayınlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar