Faiz artırımının etkisi sınırlı kaldı, gece saatlerinde dolar 7,82 seviyesiyle rekor kırdı

Faiz artırımının etkisi sınırlı kaldı, gece saatlerinde dolar 7,82 seviyesiyle rekor kırdı
Piyasalar haftaya hareketli bir başlangıç yaptı. Dolar gece yarısı işlemlerinde 7,82'yi aşarak rekor kırdı. Dolar 7,77 seviyesinde işlem görürken, euro yeni haftada 9,05'in üzerinde...

Dolar/TL yeni haftaya 7,82’yi aşarak rekorla başladı. Geçen hafta kısa bir süreliğine Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz artışının ardından değer kazanan Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybı yaşamaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki sürpriz faiz artımı ardından dolar/TL 7,51’e kadar gerilemiş ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) swap adımı da iyimserliğe destek olmuştu.

Merkez Bankası'nın (TCMB) süpriz faiz artışı ve bunu takiben BDDK'nın swap kısıtlamalarını gevşetmesi TL cinsi yatırım araçlarına ciddi bir iyimserlik getirmesine rağmen dolardaki küresel değer kazancı dolar/TL'deki düşüşü sınırlamış durumda. Dolar/TL Asya piyasalarının açık olduğu, Türkiye'ye göre gece saatlerine denk gelen illikit piyasada 7,8'e kadar yükseldi.

TCMB'nin sürpiz faiz kararı öncesi 7,7 ile tarihi zirvede olan dolar/TL, 7,77 seviyesinin, euro ise 9,05 seviyesinin üzerinde...

TL geçen hafta perşembe ve cuma günü benzer ülke para birimlerinden pozitif ayrışsa da dolardaki değer kazancı ve küresel piyasalardaki satış baskısı iyimserliği azaltmıştı.

TCMB, geçen hafta dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10,25'e yükseltti. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 11,75'e, geç likidite penceresi faiz oranı yüzde 13,25'e yükseltilmiş oldu. 

TCMB'nin kararı piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Dolar/TL geçen hafta 7.51'e kadar geriledi ardından BDDK'nın swap adımı da iyimserliğe destek oldu. Ancak dolardaki güçlü seyir gelişmekte olan para birimleri genelinde satış baskısı yaratıyor. TL, hem perşembe hem de cuma günü benzer para birimlerinden pozitif ayrışsa da değer kaybetti.

Reuters’a konuşan bir bankanın Hazine işlemcisi, "TL’de Asya piyasasında ani bir hareket görüyoruz. Tam olarak ne olduğu anlaşılabilmiş değil ancak illikit piyasada 7,8 seviyesini gördükten sonra 7,7 ile TCMB faiz artışı öncesi seviyelerin hemen altına geldik. TL’ye karşılaştırmalı olarak baktığımızda TCMB ve BDDK kararları ile değer kaybına rağmen ciddi bir pozitif ayrışma gördüğümüzü söyleyebiliriz" diyerek şöyle devam etti:

"Aslında biraz şansız bir durum çok güçlü iki adım atıldı. Bunlar lokal/yabancı yatırımcı bakış açısını değiştirecek adımlar. Ancak dış piyasaların kötü olduğu bir döneme denk geldiğinden nominal etkisi sınırlı kalmış oldu. Azerbeycan ve Ermenistan gerginliği de Türkiye’yi ilgilendirdiğinden satışta etkili olabilir. Şöyle diyebiliriz, eğer bu iki adım olmasaydı bizce dolar/TL şu an 8’in üzerinde olurdu. Piyasada bu hafta olası OVP açıklaması takip edilir. TCMB likidite adımları önemli. Bunun dışında TCMB ve BDDK adımlarını takip edecek kararlar piyasayı şaşırtmayacaktır."

Öte yandan, Tokyo'da Ueda Harlow Ltd. döviz marj işlem birimi yöneticisi Toshiya Yamauchi, kurda sabah Asya seansında görülen sert hareketin, temel göstergelerden ziyade Japonya'da mali yarıyılın sona ermesi öncesi fon akışlarından kaynaklandığını belirtti.

Yamauchi, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğin izlenmesi gerektiğini, ancak sabahki kur hareketleri üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığının görüldüğünü söyledi. TL/yen paritesinde ilk açılış fiyatlarının jeopolitik risklere rağmen görece yatay olması fon akışının etkili olduğunu işaret ediyor.

LİKİDİTE ADIMLARI İZLENİYOR

TCMB’nin politika faizini yükseltmesinin ardından likidite adımlarını cuma günü ardından yeniden şekillendirmeye başladı.

TCMB neredeyse iki ay aranın ardından tekrar piyasaya politika faizi ile fonlama sağlamaya başlarken bankacılar geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) öncesi yüzde 10,69 seviyesindeki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kısa sürede yüzde 11’e, ardından yüzde 11,50-11,75 bandına yaklaşmasını bekliyorlar.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti cuma günü itibaryla yüzde 10,88 oldu.

Enflasyonun altında kalan para politikası sıkılığının başta lokaller olmak üzere dövize yeni bir yönelim getirip getirmeyeceği izleniyordu. Sıkılaşırma adımları ardından 218 milyar dolar ile zirveye yakın olan lokallerin altın dahil döviz mevduatlarının seyri piyasada yakından izlenecek.

AKTİF RASYOSUNA YENİ DÜZENLEME

Bankaları daha çok kredi vermeye veya devlet tahvili satın almaya teşvik eden Aktif Rasyosu oranında bir gevşemeye daha gidildi. Normalleşme adımları çerçevesinde Aktif Rasyosu oranı mevduat bankalarında yüzde 90'a katılım bankalarında ise yüzde 70'e çekildi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ

Altın, doların geçen hafta gördüğü iki aylık zirvesinden gerilemesiyle hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,1 yükselişle 1.861 dolara çıkarken, ABD altın vadelileri ise yatay seyrederek 1.865 dolarda işlem gördü.

PETROLDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Petrol fiyatları, artan Coronavirus vakalarının enerji talebindeki toparlanmaya dair umutları kırmasıyla düşüş gösterdi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,6 düşüşle 41,69 dolara inerken, ABD hafif ham petrolü ise yüzde 0,5 kayıpla 40,04 dolara düştü.

Bazı ülkelerde Coronavirüs kısıtlamalarının tekrar uygulamaya konulması sonrası enerji talebindeki toparlanmaya yönelik görünümün bozulmasıyla Brent petrolü son altı aydaki ilk aylık kaybını görmeye yakınken, ABD Batı Teksas tipi petrolü ise nisan ayından beri olan ilk aylık kaybını görmeye doğru gidiyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve birlikte hareket eden ülkelerin petrol üretimini kısıtlama girişimlerine rağmen İran ve Libya'dan daha fazla petrol ihraç edilmeye devam edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar