Fed, güçlü büyüme ve enflasyonda yükseliş beklemesine rağmen faiz artırımı öngörmedi

Fed, güçlü büyüme ve enflasyonda yükseliş beklemesine rağmen faiz artırımı öngörmedi
Fed Başkanı Powell, ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği gerektiği sürece sağlamayı sürdüreceklerini, kayda değer bir ilerleme görene kadar varlık alımlarının devam edeceğini belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) dün akşam ABD ekonomisinin yaklaşık 40 yılın en güçlü büyümesini kaydedeceğini öngörürken enflasyondaki yükselişe rağmen para politikasını gevşek tutmayı taahhüt etti. Fed, politika faizini yüzde 0 ile yüzde 0.25 aralığında sabit tuttu. Fed'in para politikasını nasıl şekillendireceği hakkında ipucu veren yeni tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu 2024'e kadar faiz artışına gidilmesini beklemiyorlar.

Fed Başkanı Jerome Powell, 120 milyar dolarlık tahvil alım programınının boyutunun küçültülmesi hakkında konuşmak için ise çok erken olduğunu belirtti. Tahminlere göre ekonominin bu yıl yüzde 6.5 büyüyerek, Avrupa ve Japonya'yı aşıp Çin'in ekonomik büyümesiyle yarışması bekleniyor. ABD'de ekonomik büyüme bu yıl yüzde 6.5 seviyesinde açıklanırsa 1984'ten beri en hızlı büyüme gerçekleşecek.

Powell, Fed'in politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutmasının ardından, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Salgının kötü ekonomik sonuçlarından bazılarının alınan hızlı ve güçlü önlemlerle önlendiğini belirten Powell, "Hızlı ve güçlü politika eylemlerinin bir sonucu olarak daha fazla insan işlerini sürdürdü, daha fazla işletme kapılarını açık tuttu ve daha fazla gelir kurtarıldı. Bu olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşılarken, kimse rehavete kapılmamalı. Fed olarak, ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği gerektiği sürece sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz oranlarını sıfıra yakın tuttuğunu ve varlık alımlarını sürdürdüğünü anımsatarak, bu önlemlerin para politikasının toparlanma tamamlanana kadar ekonomiyi güçlü şekilde desteklemeye devam etmesini sağlayacağını aktardı. 

Ekonominin gidişatının önemli ölçüde virüsün seyrine ve yayılmasını kontrol etmek için alınan önlemlere bağlı olmaya devam ettiğini vurgulayan Powell, "Ekonomik toparlanma düzensiz ve tamamlanmaktan uzak olmaya devam ediyor ve önündeki yol belirsizliğini koruyor" dedi. 

Fed yetkilileri, en az iki yıl daha ekonomik büyümenin güçlü seyrederek 2022'de yüzde 3.3 ve 2023'te yüzde 2.2 olmasını beklerken, uzun dönemli büyüme tahmini ise yüzde 1.8 olarak öngörüldü.

Powell, bu yıl yüzde 2.4'e tırmanarak hedefi aşacağı tahmin edilen enflasyondaki artışı geçici olarak gördüğünü ifade ederken salgın hastalığın ekonomide yarattığı tahribat onarılana kadar faizleri sıfırda tutmayı taahhüt etti.

Fed'in 18 politika yapıcısının görüşleri ise kısmen değişti. Dört kişi gelecek yıl faiz artırımına gidilebileceğini düşünürken, yedisi 2023 yılında artışa gidilmesini bekliyor. Fed'in ekonomik tahminlerini ve para politikasını açıklamasının ardından konuşan Powell, "Azami istihdam seviyesine olabildiğince hızla ulaşana kadar ekonomiye gereken desteği vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Powell, "Henüz işimiz bitmedi. Doğru bir yolda ilerliyoruz. Ancak daha işimiz var ve hedeften şaştığımızı görmek istemem... Yaklaşık 10 milyon insan hâlâ işsiz" dedi.

Fed tahminlerine göre, ABD'de işsizlik oranının bu yılın sonunda yüzde 4.5 olacağı öngörülürken, haziranda açıklanan bir önceki ekonomik tahminlere göre yüzde 6.4 olması bekleniyordu. Fed, fiyatlarda bu yıl beklenen artışın ardından enflasyonun 2022'de tekrar yüzde 2 seviyesine düşmesini bekliyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, Webull işlem platformunun Başkanı Anthony Denier, "Tahvil getirilerinin şimdiye kadar artmasına neden olan çok endişeli bir ortam vardı ancak Fed'in ekonomik görünüme dair oldukça gevşek para politikası yönündeki açıklamaları (piyasalar için) büyük bir rahatlama sağlayacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar