Ferrero artık fındık fiyatı açıklamayacak: 'Fındıktaki tekel kırılacak'

Ferrero artık fındık fiyatı açıklamayacak: 'Fındıktaki tekel kırılacak'
Rekabet Kurumu'nun başlattığı soruşturmanın ardından İtalyan devi Ferrero, fındık fiyatı açıklamayacağını ve kapasitesinin üzerinde fındık almayacağını taahhüt etti. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındıktaki tekelin kırılacağını söyledi.

Soner ÖZDEMİR


ORDU - Rekabet Kurumu, fındık piyasasında tekelci girişimlerde bulunduğu gerekçesiyle geçen yıl İtalyan devi Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş. hakkındaki soruşturmayı bitirdi. Ferrero'nun fındık fiyatı açıklamayacağını ve Türkiye'de bulunan fabrikalarının kapasitesinden fazla fındık alımı yapmayacağını taahhüt etmesi üzerine soruşturma sonlandırıldı.

'FERRERO, TMO'NUN FINDIK ALIM FİYATINI KABUL EDECEK'

Basın toplantısı düzenleyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Ferrero'nun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fındık alım fiyatını kabul edeceğini belirtti. Akça, “Rekabet Kurumu ile tekelci firma Ferrero bir taahhütname imzaladı. Buna göre hükümet tarafından TMO vasıtasıyla açıklanan fındık fiyatının altında bir fiyat açıklamayacak. Biz Ziraat Odası olarak Ferrero tarafından fındık fiyatı açıklamasının yanlış olduğunu söylemiştik. Çünkü TMO tarafından açıklanan fiyat Ferrero ve işbirlikçileri tarafından manipüle ediliyordu. Bu son buldu" dedi.

tno.jpg
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça

'FINDIK BAHÇELERİNDEN ÇEKİLECEKLER'

Ferrero'nun 'Değerli Tarım Uygulaması' projesine de son vereceğini dile getiren Akça, “Diğer bir taahhüt ise 650 bin fındık üreticisini ilgilendiren bir olaydır. Ferrero’nun 'Değerli Tarım Uygulaması' adı altında bir projesi vardı. Bu uygulama da son bulacak. Bu uygulama ile 50 bin çiftçi ve 100 bin dönüm araziye ulaşmışlardı. Bu arazilerle kendi ihtiyacını karşılayacak ve diğer üreticileri de kendi haline bırakacaklardı. Bu projeden de vazgeçecekler” diye konuştu.

'SANAYİCİ ÜZERİNDEKİ BASKI BİTECEK'

Ferrero’nun artık ihtiyacından fazla kabuklu fındık almayacağını söyleyen Akça, “Taahhütname kapsamında Ferrero artık Türkiye’de bulunan fabrikalarının kapasitesi kadar kabuklu fındık alacak. Böylece tüccarlar üzerinde uyguladığı baskı bu kararla son bulacak. Sanayici üzerinde oluşturduğu baskı da bitecek. Bu taahhütlerle Türk fındığı üzerindeki tekel kırılacaktır" dedi.

Öne Çıkanlar