Fransa ekonomisinde İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en sert daralma

Fransa Merkez Bankası'nın tahminine göre, Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert ekonomik daralmayı kaydetti.

Fransa ekonomisinde İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en sert daralma

Koronavirüs salgınıyla mücadele için birtakım finansal ve parasal önlemler alınsa da, salgının ekonomik etkileri dünyanın en gelişmiş ülkelerinin ekonomilerini sarsmayı sürdürüyor.

Fransa Merkez Bankası'nın (BdF) tahminine göre, Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert küçülmeyi gerçekleştirdi. Yılın geri kalanı için görünüm ise, koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi için konulan sınırlamalardan dolayı önemli ölçüde kötüleşiyor.

Fransa Merkez Bankası'nın, Fransa ekonomisine yönelik yüzde 6'lık küçülme tahmini Avrupa ekonomilerinde arz ve talebin eş zamanlı çöküşünden kaynaklı şokun şiddetini gösteriyor. GSYİH'de bir çeyrekten diğerine böylesine bir düşüş ancak Mayıs 1968 grevi civarında yaşanan yüzde 5,3'lük gerilemeyle kıyaslanabilir.

Ülkenin istatistik ajansı Insee gibi, Fransa Merkez Bankası da kargaşayı değerlendirebilmek için ölçüm yöntemini değiştirmek durumunda kaldı. 8 bin 500 işletme ile gerçekleştirdiği aylık anketin sonuçlarını doğrulamak için kredi kartı aktarımları ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da dahil olmak üzere yüksek hızlı verileri kullandı.

EN SERT DÜŞÜŞÜ OTOMOTİV VE MAKİNE SEKTÖRLERİ KAYDETTİ

Sanayide en sert düşüşü otomotiv ve makine imalatı sektörleri kaydederken, hizmet sektöründe oteller ve restoranlar en fazla darbeyi aldı. Genel olarak Fransa Merkez Bankası, bir haftalık kısıtlamalardan kaynaklı faaliyet düşüşünün yüzde 32 civarında olduğunu belirtti.

Insee ise yüzde 35 seviyesinde tahmin ediyor.

Ayrıca, bankanın tahminine göre, Fransa'da fabrikalar yüzde 56 kapasiteyle rekor düşük seviyede çalışıyor. Söz konusu oran şubat ayında yüzde 78 idi.

Fransa Merkez Bankası kısıtlamaların iki hafta sürmesinin 2020 GSYİH'sini yüzde 1,5 azaltacağını belirtti. Ancak, banka, işletmeler ve tüketicilerin daha uzun bir kapanma benimsemiş olabileceklerinden dolayı gerçek üretim kaybının daha farklı olabileceği uyarısında bulundu.

fransa ekonomi daralma ikinci dünya savaşı SERT