Goldman Sachs'tan Türkiye için döviz uyarısı

Goldman Sachs'tan Türkiye için döviz uyarısı
ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de döviz riskinin özel sektörden kamuya kaydığını belirtti. Banka ayrıca, TL'de değer kaybı yaşanabileceği ve önemli likidite riskleri bulunduğu uyarısı yaptı.

Artı Gerçek - Goldman Sachs, swap hariç döviz rezervlerinin ekside olması ve dolar/TL’yi sabit tutmak için uygulanan politikaların ardından Türkiye’deki seçimler öncesinde istikrarsızlık uyarısında bulundu.

Bankanın ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından yayımlanan bilgi notunda, Türkiye’de döviz likiditesi risklerinin özel sektörden kamuya kaydığı belirtilerek, “Seçimlerin ardından gelecekte para politikasının nasıl olacağına dair belirsizlik, zamanında yönetilmesi gereken likidite risklerini beraberinde getiriyor” değerlendirmesi yer aldı.

Seçime giderken döviz piyasasında yeni müdahaleler olabileceği ifade edildi. Ekonomistlerin öngörülerine göre, yetkililer kur korumalı mevduat sahiplerine liranın düşüşünü durdurmak için güvence vermeye çalışabilir. Ancak bu önlemlerin işe yarayıp yaramayacağı belirsiz. Bankaya göre, 'alınacak önlemlere rağmen' TL’de değer kaybı yaşanabilir.

Banka ayrıca ortodoks politikaya geçiş durumunda tasarruf sahipleri ve firmaların kısa vadeli döviz piyasasındaki türbülansın körüklenmesinden endişe duyabileceğini, bunun da yeni sorunları tetikleyebileceğini vurguladı.

'TAHVİLLERİN BÜYÜK KISMI YURTİÇİ YATIRIMCILARDA'

"Döviz açık pozisyonların yapısının, büyüklüğünden daha fazla problem yarattığını düşünüyoruz" görüşünü aktaran ekonomistler, bunun gerekçesini karşı tarafın yabancı yatırımcılardan ziyade yerli yatırımcılar olması olarak gösterdi. Rapordaki değerlendirmeye göre, bu durum, özellikle Merkez Bankası'nın bankalarla yaptığı kur korumalı mevduat ve swapları ilgilendiriyor, ancak döviz cinsinden devlet tahvillerinin bile büyük bir kısmı yurtiçi yatırımcılarda bulunuyor.

Goldman Sachs ekonomistlerinin değerlendirmesine göre, geleneksel net fonlama (büyük ölçüde repo işlemleri) neredeyse yok olurken, swaplar bankalar için açık ara en büyük TCMB likidite fonlama kaynağı haline geldi.

Goldman Sachs; altın, ikili takas hatları ve IMF Özel Çekme Hakları gibi likit olmayan varlıklar denklemden çıkarıldığında, depremlerin ardından Türkiye’nin rezervlerinin 42 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar