Gözler bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında: Dolar 7,35 seviyesinde

Gözler bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında: Dolar 7,35 seviyesinde
Piyasalarda gözlerin ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından düzenlenen Jackson Hole Sempozyumu'nda olacağı yeni güne dolar/TL 7,35'in, euro/TL ise 8,70'in üzerinde başladı.

ARTI GERÇEK - Tüm dünyada gözler, ABD ekonomisi, küresel ekonomi ve doların geleceği açısından kritik mesajlar verilecek olan Jackson Hole Sempozyumu’nda olacak.

Kansas City Fed, "Önümüzdeki On Yılda Gezinme: Para Politikası için Çıkarımlar" başlıklı 44'ÜNCÜ Yıllık Ekonomi Politikası Sempozyumu’na (Jackson Hole Sempozyumu) ev sahipliği yapacak.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole’un açılış konuşmasını yapacak. Powell’ın konuşmasında Fed’in para politikasına yaklaşımını gözden geçirme çabalarını değerlendireceği belirtildi.

Ayrıca, Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında, "ortalama enflasyon hedeflemesi" ifadesini kullanıp kullanmayacağı piyasa tarafından izlenecek.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı konuşmada merkez bankasının yeni para politikası yaklaşımı hakkında ipuçları vermesi bekleniyor. Beklentiler arasında Fed'in faiz oranlarını daha da uzun süre çok düşük tutmasını sağlayacak ortalama enflasyon hedeflemesine geçişi de yer alıyor.

Dolar/TL, dün yeni tarihi zirveye yükselmesinin ardından JP Morgan’ın döviz stratejisi raporunda "dolar sat TL al" tavsiyesi sonrasında 7,33 seviyesine kadar gerilemişti.

Piyasalarda tüm dikkatlerin Jackson Hole’da olacağı yeni güne dolar/TL 7,36 seviyesinden başlarken, euro/TL 8,70’den işlem görüyor.

JP Morgan’ın notunda teknik analize dayalı "dolar sat TL al" tavsiyesi ve "Strateji: 7,3975’ten bir birim sattık, hedefler 6,7800 ve 5,5000, stop 7,6500’da" ifadesi yer almıştı.

JP Morgan’ın küresel döviz stratejisi raporunda teknik analize dayalı ‘dolar sat, TL al’ tavsiyesi yer aldı. Raporda, kurda ‘Son iki haftadır açık bir şekilde yukarı yönlü ivme kaybı gözlemlendiği’ belirtildi.

Raporda, kurda önemli ölçüde geri çekilme riski olduğuna dikkat çekilerek teknik destek 7,1890’ın kırılması halinde daha geniş çaplı bir geri çekilmeyi getirebileceği aktarıldı.

Analistler de, Asya piyasalarında düşük işlem hacminin etkisiyle 7,4174 seviyelerini gören dolar/TL'nin, JP Morgan'ın teknik analiz raporunda dolar/TL'de satış önerdiğini belirtmesiyle düşüşe geçerek 7,33 seviyesine kadar gerilediğine dikkat çekti.

Düşük işlem hacminin yaşandığı zaman diliminde 7,4174 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, bu seviyeden düşüşe geçerek 7,3356'ya kadar geriledi. Dolar/TL, önceki gün 7,3901'den işlem görürken dün kapanışta da 7,3880 seviyesine indi.

ALTIN FİYATLARI POWELL'IN KONUŞMASI ÖNCESİ DÜŞTÜ

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın da konuşma yapacağı Fed'in yıllık Jakcson Hole Sempozyumu öncesi aşağı yönde hareket etti. Powell'ın bu konuşmasında, Fed'in daha gevşek bir enflasyon stratejisine kapı açabilecek para politikası çerçeve gözden geçirmesi hakkına bilgi vermesi bekleniyor.

Yatırımcılar, Fed'in gelecek ay açıklanması beklenen politika icrasında yeni yaklaşımına ilişkin işaretleri ve aynı zamanda pandemiden toparlanmaya ilişkin yorumları izleyecek.

İçinde bulunduğumuz dönemde, ABD Merkez Bankası'nın politika faizini beş yıl ve muhtemelen daha uzun bir süre için sıfır seviyesi yakınında tutması bekleniyor. Bu durum faiz getirisi olmayan altın gibi varlıklara olan ilgiyi artırıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar