Hazine, Cumhurbaşkanı'nın istediği şirketleri kurtaracak

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na şirketlere ortak olma yetkisi veren kararnameyi değerlendiren uzmanlar bu kararın şirketlere kaynak aktarma operasyonu olduğunda hemfikir...

Hazine, Cumhurbaşkanı'nın istediği şirketleri kurtaracak

ARTI GERÇEK - Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevleri arasına "Hazine'nin Cumhurbaşkanı kararıyla yurt içindeki ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak" da eklendi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, kamu-özel iş birliği projeleri için, gerekmesi halinde, ilgili mevzuat çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak borç üstlenim taahhüdüne ilişkin iş ve işlemleri yürüteceği belirtilen Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün şu görevleri de yapacağı kaydedildi:

- Uluslararası mali piyasalarda mevcut finansman ve türev araçlarını kullanarak dış borç yükünü hafifletici veya kaynak çeşitliliği oluşturmaya yönelik her türlü işlemi yapmak.

- Altyapı projelerinin yerli ve yabancı özel sektör katılımı ile gerçekleştirilmesi için ilgili mevzuat çerçevesinde garanti vermek, buna ilişkin işlemleri yapmak ve bu projelerle ilgili hazırlık, fizibilite ve akit çalışmalarına katılmak, farklı finansman alternatifleri oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütmek.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yürürlüğe girmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "KİT’lerin ortaklığı düzenlemesi ile birtakım şirketlerin kurtarılmasının amaçlanmadığı"’ savunulsa da bir çok ekonomist tam tersini düşünüyor.

UZMANLARDAN TEPKİ GELDİ: BATIKLARI KURTARACAKLAR

Ekonomist Mustafa Sönmez, Hazine’nin halen 40 dolayında şirket ve bankada iştiraki var. Bunlarda hisse payı yüzde 51-100 arası değişiyor. Yeni kararla kurtarma operasyonlarının yanısıra özel şirketlerle yenileri de kurulacak. Bakalım ne çıkacak kutudan? diye sordu.

Sönmez, "Bugün çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Erdoğan misal, Hazine’ye emir verecek; Yeni Havalimanı İGA’nın ve Osmangazi batığı Otoyol’a Hazine para koya, hissedar ola. Yani batıkları kurtaralım. Nokta. İki dudağın arasından milyarlar Hazine’den şirketlere. Buna ne parlamento ne yargı engel" diye tepkisini gösterdi.

İktsatçı Mahfi Eğilmez, Twitter mesajında, "Yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Hazine yurtiçi ve yurdışındaki şirketlere Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ortak olabilecek. Amaç ne? Kriter ne? miktar limiti ne? Hazine niçin özel sektöre ortak olsun? Bilenler anlatırsa öğreniriz" dedi.

Yalçın Karatepe, "Batık şirketlere milletin parasını aktaracaklar. Yıllarca özelleştirdiler şimdi kamulaştıracaklar" diyerek duruma dikkat çekti.

Uğur Gürses ise, "Meclis’ten bütçe onayı olmadan yapılabiliyor mu? Bütçe hakkının paspas edildiği günler..." dedi.

Refet Gürkaynak, "Bugün yayımlanan kararname ile Hazine, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yurtiçi ve yurtdışında özel şirketlere ortak olabilecek. Tek adam rejimi gibisi yok vallahi. Cumhurbaşkanı karar versin, vergilerimiz hangi şirketi istiyorsa ihya etsin, bu ne iş diye dahi soramayalım" değerlendirmesi yaptı.

ÇIKMAZA GİREN KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ PROJELERİYLE DE İLGİLİ OLABİLİR

İyi Partili Durmuş Yılmaz, "Hükümet çaresiz olabilir. Ülkemiz çaresiz değildir. Ülkenin meseleyi bilen yeterli insan kaynağı vardır. Beceriksizlik işleri daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor, çözümü zorlaştırıyor. İlk adım gerçekle yüzleşmek" dedi.

CHP'li Faik Öztrak da, "Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle devletin kurumsal yapısı çökertilmeye devam ediliyor. Son kararnameyle, ekonomi yönetiminde işler daha da aksayacak, kalite daha da düşecektir" değerlendirmesi yaptı.

cumhurbaşkanı şirketler uzmanlar kararname kurtarma batık