Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,5 milyar dolar borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 Kasım'da uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihraç edildiğini açıkladı. 5 yıl vadeli (14 Ocak 2029) ihracın tutarının da 2,5 milyar dolar olduğu belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,5 milyar dolar borçlandı

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı dolar cinsi borçlanmaya gitti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sukukun kira oranı yüzde 8,5091, getiri oranı ise yüzde 8,50 (UST + 394,4 baz puan) olarak gerçekleşti.

Bakanlık ihraç tutarının 14 Kasım tarihinde hesaplara gireceğini belirtti.

Açıklamaya göre, ihraca 200 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katı kadar talep gösterdi.

Sukukun yüzde 45’i Orta Doğu, yüzde 24’ü Birleşik Krallık, yüzde 18’i ABD, yüzde 7’si diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 4’ü Türkiye ve yüzde 2’si Asya’daki yatırımcılara satıldı.

Bloomberght'nin aktardığına göre, bu ihraçla birlikte 2023 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 10 milyar dolar tutarında finansman sağlandı. Bu ihraç yılın tek sukuk cinsi borçlanması oldu.

SUKUK NEDİR?

Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, islami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır. Sukuk sertifikaları, yatırımcının faizsiz sabit getiri elde etmesini amaçlamaktadır. Sukuk satın alan yatırımcı şirketin veya devletin sukuk sertifikasının taahhüt ettiği oranlar çerçevesinde bir varlığa sahip veya ondan yararlanma hakkına sahip olur. Bonolar borca dayalı sertifika olarak adlandırılırken, Sukuk ise varlığa dayalı sertifkalardır. Sukuk ihraç eden şirket, sağlayacağı nakit akışını nereye aktaracağını kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmak zorundadır.

Sukuk ihracını devlete bağlı kuruluşlara ek olarak gayrimenkul, finans, enerji, havayolu şirketleri gerçekleştirmektedir. Bu şirketler yatırımcısına 6 ayda bir kez kupon ödemeyi ve vade sonunda almış olduğu sertifikayı 100 dolar nominal değerle geri almayı taahhüt eder. Kupon oranı ve sukuk fiyatını belirleyen faktör baz döviz faiz oranı ve risk kat sayısıdır. Sertifika ihracı yapacak olan kurum veya kuruluş faiz oranına ülke ve şirket riski gibi katsayıları ekleyerek kupon oranı ve sertifikanın ihraç nominal değerini bulur. Sukuk sertifikası alan yatırımcı vade sonuna kadar bekleyebilmenin yanında istediği zaman anlık nominal değer üzerinden satış işlemi gerçekleştirebilir. Sukuk fiyatları ülke ve şirketin maruz kaldığı riske göre artış veya azalış gösterebilir. Örneğin zayıf bir ekonomik görünüme sahip olan bir ülke sukuk sertifikasının nominal değeri bugün 85 dolar ise, ekonomide yaşanan toparlanma ve pozitif görünüm sukuk fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Dolar faiz oranlarındaki artış ise mevcut sukuk sertifikalarının getiri oranlarının düşük kalmasına neden olacak ve nominal fiyatlarının düşmesine yol açacaktır. (EKONOMİ SERVİSİ)