IMF'den Türkiye'ye Merkez Bankası uyarısı
Albayrak'ın ABD'de IMF ile olası bir anlaşma için nabız yokladığı iddialarının ardından IMF'nin Merkez Bankası'na yönelik bağımsızlık uyarısı yapması dikkat çekti.
ARTI GERÇEK - Türkiye ekonomisindeki gidişat dünya çapında yakından takip edilirken, IMF’den Ankara’ya Merkez Bankası uyarısı geldi. IMF’nin Avrupa Direktörü Poul Thomsen, Türkiye’nin öncelikli ihtiyaçlarından birinin Merkez Bankası’nın tam bağımsız bir şekilde çalışması olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın IMF ve Dünya Bankası yarı yıl toplantıları için yaptığı son ABD ziyareti sırasında Albayrak’ın IMF’yle bir anlaşma için nabız yokladığı iddiaları ortaya atılmıştı. Albayrak'ın ziyareti sonrası IMF yetkililerinin Türkiye'ye yönelik Merkez Bankası'na tam bağımsızlık uyarısı yapması "acaba bir anlaşma mı geliyor"sorusunu akıllara getirdi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen'den, "Türkiye'nin önünde bir dizi sorun var. Bunlardan biri, Merkez Bankası'nın uzun vadeli düşünerek değişen koşullara göre sürekli değerlendirme yapacak ve politikaları sıkılaştıracak şekilde tam bağımsızlığa ihtiyaç duyması" şeklinde bir değerlendirme geldi.
Washington’daki Dünya Bankası - IMF Bahar Toplantıları sırasında CNBC’ye konuşan Thomsen, "Türkiye’nin önünde bir dizi sorun var ve bunlardan biri, Merkez Bankası’nın uzun vadeli düşünerek değişen koşullara göre sürekli değerlendirme yapacak ve politikaları sıkılaştıracak şekilde tam bağımsızlığa ihtiyaç duyması" dedi.
Thomsen, "Son altı yedi ayda gördüğümüz faiz artışlarını memnuniyetle karşılıyoruz fakat Türkiye’nin Merkez Bankası’nın, para politikaları, bütçe politikası ve daha fazla şeffaflık konularında tam bağımsız şekilde çalışmasına izin verilmesi önemli" diye konuştu.
Thomsen, Türkiye ile IMF arasında görüşmeler yapıldığını iddialarını da yalanlayarak, "Türkiye ile IMF arasında bir program için hiçbir görüşme yapılmıyor" dedi.
Geçtiğimiz günlerde, IMF Başkanı Christine Lagarde da merkez bankalarına "daha hesap verebilirlik ve şeffaflık" çağrısı yapmıştı. Lagarde, merkez bankalarının yetkilerini kullanabilmek için etkili iletişimlerini artırmaları gerektiğine işaret ederek, bu kurumların para politikası kararı alırken bağımsız olarak kalmalarının ve ülkelerin siyasi gündemlerinden etkilenmemeleri gereğinin önemine dikkat çekmişti. Lagarde, "Zaman bağımsızlığın merkez bankaları için ne kadar önemli olduğunu gösterdi ve göstermeye devam edecek" ifadelerini kullandı.