İş Bankası Genel Müdürü Aran: Erişilemeyen kredinin faizini indirmenin kimseye faydası yok

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Erişilemeyen kredinin faizini indirmenin kimseye faydası yok
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi-faiz politikasını eleştirdi: "Faiz indirimi krediye daha ucuza erişebiliyorsanız işe yarar. Eğer kredi ucuzlamasına rağmen krediye erişim güçleşiyorsa bunun kimseye bir faydası yoktur."

Artı Gerçek - İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların bankacılık sektöründe riskleri artırdığını söyledi. "Alınan tedbirlerle beraber Yeni Ekonomi Modeli'nin desteklediği sektörleri bile destekleyemeyecek noktaya geldik" diyen Aran, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin, kredilerin erişilebilir olmaktan çıkması nedeniyle bir anlamı olmadığını anlattı.

'2. Finansın Geleceği Zirvesi'nde konuşma yapan Aran, büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için kredilendirmenin seçici yapılıyor olması ve verimli yatırımların finanse edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bunun mümkün olmadığı durumlarda banka kredileriyle bankacılık sektörüyle büyüme arasındaki ilişki zayıflamaktadır" dedi.

Uygulanan politikaların bankacılık sektöründe riskleri artırdığına dikkat çeken Aran, şu değerlendirmede bulundu: "Yeni Ekonomi Modeli'nin öngördüğü büyüme ve istihdamdan yana net tercih belirtilen ve bunu destekleyen politikalardan bahsetmiyorum. Tam tersine bu politikanın uygulanmasını da engelleyen makro ihtiyati tedbirleri kast ediyorum. Alınan tedbirlerle beraber Yeni Ekonomi Modeli'nin desteklediği sektörleri bile destekleyemeyecek noktaya geldik. Faiz indirimi krediye daha ucuza erişebiliyorsanız işe yarar. Eğer kredi ucuzlamasına rağmen krediye erişim güçleşiyorsa bunun kimseye bir faydası yoktur. Amacımız krediyi erişilebilir kılmak, bunu yatırıma döndürmekse bu konuda sorunlarımız olduğunu ifade edeyim. Sektör olarak görevimiz salt büyümeyi değil, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek olmalı." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar