Lavrov'un damadı da var: AB, Rus milyarderleri ve üç bankayı yaptırım listesine aldı

Lavrov'un damadı da var: AB, Rus milyarderleri ve üç bankayı yaptırım listesine aldı
AB, aralarında Rus milyarderler ve Formula 1 pilotunun da yer aldığı 14 oligark ile Rusya Federal Konseyi'nin 146 üyesine yaptırım uygulama kararı aldı.

+GERÇEK - Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna’yı askeri operasyonla işgalinin ardından bazı Rus oligarklara, siyasetçilere ve Belarus’taki bazı bankalara yeni yaptırım kararları aldı.

Yaptırım paketi kapsamında Belarus’taki üç bankanın uluslararası ödeme mesajlaşma sistemi SWIFT’ten çıkartılması, pek çok Rus oligarkın ve siyasetçinin AB’nin kara listesine alınması ve Rusya’ya denizcilik alanında teknoloji ihracatının yasaklanması bulunuyor.

AB’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle hazırladığı yeni yaptırım listesi, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kömür ve gübre alanında faaliyet gösteren milyarder Andrey Melniçenko, gübre üreticisi milyarder Andrey Guriev, çelik boru üreticisi milyarder Dmitri Pumpians ve gıda alanında çalışan milyarder Vadim Moşkoviç yaptırım listesine eklendi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un damadı ve iş insanı Alexander Vinokurov, kimyasal sektöründe faaliyet gösteren Dmitri Arkadieviç Mazepin ve oğlu Formula 1 pilotu Nikita Mazepin ile Rusya’nın en büyük hava yolu şirketi Aeroflot CEO’su Mikhail Poluboyarinov’un da aralarında yer aldığı toplam 14 oligark ile Rusya Federal Konseyi’nin 146 üyesi yaptırım listesine eklendi. Bu kişilerin mal varlıkları donduruldu ve seyahat yasağı uygulanmaya başlandı.

Ayrıca, Rusya’ya doğrudan veya dolaylı olarak deniz seyrüsefer ve telsiz haberleşme teknolojisi satışı, tedariki, devri veya ihracı yasaklandı.

Belarus Kalkınma Bankası, Belagroprombank, Bank Dabrabyt ve iştiraklerinin 20 Mart itibariyle SWIFT kullanımına yasak getirildi.

Belarus Merkez Bankası’yla rezerv ve varlıklarının yönetimiyle ilgili işlemler yasaklanırken, Belarus kamu kuruluşlarına finansal hizmet sağlanması yasak kapsamına alındı.

Belarus vatandaşlarının, AB bankalarına 100 bin eurodan daha fazla mevduat yatırması ve Belarus’a euro banknot sağlanmasına da yasak getirildi.

Kaynaklara göre, yeni paket kapsamında yaptırımların kripto para kullanılarak ihlal edilmesinin engellenmesi hakkında yönerge de hazırlanacak.

YEDİ RUS BANKASI SWIFT’TEN ÇIKARILMIŞTI

AB, Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinin ardından getirdiği yaptırımların bir parçası olarak geçen hafta da 7 Rus bankasını SWIFT ödeme sisteminden çıkarma kararı almıştı.

AB resmi gazetesinde yer almış bildiriye göre, SWIFT faaliyetlerini sonlandırmaları için 10 gün verilen bankalar Rusya'nın ikinci en büyük bankası VTB, Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank ve VEB bankası olmuştu.

YAPTIRIMLAR KRİPTO PARA PİYASASINA DA SIÇRADI

Dünyanın en büyük ikinci kripto para alım satım platformu Coinbase, bu hafta yasa dışı faaliyetlerde bulunduğuna inandığı Rus kişi veya kuruluşlarla ilgili 25 binden fazla cüzdan adresini engellediğini açıklamıştı.

Coinbase’in baş hukuk yetkilisi Paul Grewal, şirket blogunda konu ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bugün Coinbase, yasa dışı faaliyetlerde bulunduğuna inandığımız ve birçoğunu kendi araştırmalarımızla belirlediğimiz Rus bireyler veya kuruluşlarla ilgili 25 binden fazla adresi engelliyor" dedi.

Grewal, Coinbase’in ABD’nin yaptırım uyguladığı kişilerin erişimini yasakladığını ve bunlarla potansiyel olarak bağlantılı adresleri belirlemek için blok zinciri analitiğini kullandığını, bunun da dahili bir engelleme listesiyle yapıldığını söyledi. Engellenen adresler, 2021 verilerine göre Coinbase’in aylık 11,4 milyon kullanıcısının yaklaşık yüzde 0,2’sini temsil ediyor.

BINANCE’DAN VISA VE MASTERCARD KARARI

Ayrıca dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, Rusya'da çıkarılan Mastercard ve Visa kartlarıyla işlem yapmayacağını duyurdu. Ödeme sistemleri Visa ve Mastercard, geçtiğimiz hafta Rusya operasyonlarına son verdiğini açıklamıştı.

Coinbase’in dışında Binance ve Kraken deRus  geçtiğimiz hafta kullanıcılarının hesaplarını engellemeyeceğini açıklamıştı. Binance, Kraken ve Coinbase ABD ve Ukrayna yönetimlerinin Rus hesapların dondurulması talebine olumsuz cevap vermişti.

Binance CEO’su pek çok Rus vatandaşının savaşı desteklemediğini belirtirken, merkezi ABD’de bulunan Kraken’in CEO’su ise Rus hesapları dondurmayacaklarını belirterek, "Bunun yanında haksız bir saldırıda bulunan ve şiddeti yayan ülkelerin vatandaşlarının hesabını donduracaksak ilk adım tüm ABD hesaplarını dondurmak olacaktır" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar