Dolar, 7 TL'nin üzerinde: Londra piyasasında gecelik TL swap faizi yüzde 38'e geriledi
ARTI GERÇEK - Kurban Bayramı'nın ardından kazançlar ve kayıplar arasında dalgalanan dolar/TL kuru, sabah saatlerinde yüzde 1,5 yükselişle 7 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Kurda bir aylık ima edilen volatilite yüzde 14,64 seviyesinde bulunuyor. Kur, gün içinde 7,0343'ü gördü.
Euro/TL, 8.3288'i görmesinin ardından yüzde 1,55 artıda 8,30'lar seviyesinden işlem görüyor.
Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı likiditeyi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi dün sert düşmüştü. Satış baskısı CDS ve tahvil bono piyasasında da gerçekleşmişti.
Dün yurt dışı swap piyasalarında Türk Lirası'nın faizi sert yükselerek gecelik yüzde 1,050 seviyesine çıkmıştı. Borsadaki satışın çoğunluğunun off-shore faizlerdeki yükselişten dolayı yabancı yatırımcı kaynaklı olduğu belirtilmişti. Bugün ise gecelik faiz yüzde 80 civarında seyrediyor.
Türkiye'de iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 11,79'da fazla değişmedi. 10 yıllıkların faizi yüzde 13,50 oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda, çekirdek enflasyon göstergeleri eğilimlerinin yükseldiğine dikkat çekildi.
TL likiditenin son bir yılda atılan adımlarla neredeyse yok olma noktasına geldiği Londra swap piyasasında gecelik TL faizi dün yüzde 1,050'ye yükseldikten sonra bugün yüzde 38 seviyesine kadar geriledi. Swap faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'da yüzde 6.8, 30 Temmuz'da ise yüzde 30 seviyesindeydi.
Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı likiditeyi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi dün sert düşmüştü. Satış baskısı CDS ve tahvil bono piyasasında da gerçekleşmişti. Piyasalarda geçen hafta belirginleşen endişeler, kamunun 2019'dan beri 110 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen döviz satışlarının yeni kaynak olmaksızın sürdürülebilirliğine dair soru işaretlerine dayanıyor.
Dolar/TL bu endişelerle 7 civarında baskı altında kalmayı sürdürüyor. Baskı, kamunun döviz arzı ile dengelenen dolar/TL'den ziyade diğer TL cinsi piyasalarda daha belirgin hisediliyor. Bankacılar BDDK'nın özkaynağa göre yüzde 1'e kadar yaptığı swap sınırlamaları başta olmak üzere son 1,5 yıldır yapılan düzenlemelerin bir sonucu olarak bu piyasada likiditenin kuruduğunu belirtiyorlar.
Dün bir bankacı Reuters'a yaptığı açıklamada, "Her ne zaman Londra swap piyasasında TL'ye yönelik bir talep olsa faizlerin akıl almaz rakamlara fırladığını görüyoruz. Aslında likiditenin olmadığı piyasada yaşananlar tam olarak bir gösterge kabul edilemez. Ancak böyle bir sürecin yaşanması bile TL açısından endişe verici" demişti.