Maliye'den 'demir yumruk' operasyonu: Rekor ceza kesildi

Maliye'den 'demir yumruk' operasyonu: Rekor ceza kesildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörlere yönelik vergi denetimlerine başladı. İlk olarak, demir-çelik sektöründeki iki firmaya rekor ceza kesildi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın birçok sektörde başlattığı incelemeler sürüyor.

Demir-çelik sektörüne başlatılan ve basında 'demir yumruk' operasyonu olarak adlandırılan incelemeler sonucunda iki firmaya 7 milyar lira tutarında rekor vergi cezası kesildi.

Firmalardan birine 5 milyar lira, diğerine 2 milyar lira ceza kesildiği belirtiliyor.

AKLAMA İNCELEMESİ DE YAPILIYOR, MASAK DEVREDE

NTV'nin aktardığına göre, bakanlık kaynakları, bu cezaların yenilenerek devam edeceğini, sonuçlanmaya yakın durumdaki incelemeler sonrasında, kazancı oranında vergi ödemeyen şirketlere daha yüksek cezaların kesileceğini söyledi.

Demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden sahte faturalar ile kamuyu zarara uğratan ve haksız kazanç sağlayan firmalara yönelik inceleme yürütüldüğü belirtiliyor. Bu mükelleflerle ilgili MASAK mevzuatı kapsamında aklama suçu incelemeleri de vergi incelemeleri ile birlikte yine vergi müfettişleri tarafından yürütülüyor.

Demir-çelik sektöründe rekor cezalarla sonuçlanan bu inceleme sürecinin bir benzeri daha önce akaryakıt sektöründe başlatılmıştı. Bu incelemeler için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı risk analiz biriminde ayrı bir masa oluşturuldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen hafta da 50 ilde 5 bin 100 mükellef için sahte fatura incelemesi başlatmıştı.

230 müfettiş 17 milyar liralık operasyonu sürdürüyor.

Öne Çıkanlar