Yeni sinyal gelecek mi?: Faiz kararı öncesi Erdoğan ortak yayın konuğu

Yeni sinyal gelecek mi?: Faiz kararı öncesi Erdoğan ortak yayın konuğu
Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın yarınki faiz toplantısı öncesinde Kanal D-CNN Türk ortak yayınına çıkacak olması TCMB'ye yeni bir sinyal verip vermeyeceği ile soru işaretleri yarattı.

ARTI GERÇEK - Piyasaların gözü 12 Ağustos'ta gerçekleşecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından gelecek faiz kararında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında faiz/enflasyon bağlantısını yeniden gündeme getirerek, bu kez kesin tarih verecek kadar iddialı konuşmuştu. Erdoğan, haziran ayı başında bir başka televizyon programında Merkez Bankası’nın faizi temmuz ya da ağustos ayında indirebileceğine vurgu yapmıştı. Erdoğan, bu kez de enflasyonda ağustos ayında düşüş görüleceğini, faizin de gerileyeceğini dile getirdi.

Konuşmadaki bir cümle ise epey dikkat çekti. Enflasyonun daha düşük geleceğini belirten Erdoğan, "Sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum" ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz haziran ayında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının öncesinde TRT programına katılan Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı ile konuştuğunu, temmuz ya da ağustosta faizlerin düşürüleceğini, enflasyonun da ineceğini söylemişti. Bu açıklamanın ertesinde dolar 8.80 TL'ye çıkarken euro 10 TL'nin üzerini görmüştü.

PPK'dan ne haziran ne de temmuz aylarında faiz indirimi kararı çıkmadı, politika faizi yüzde 19'da sabit tutuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu akşam 21:00'de dış siyasetteki mücadele alanlarından, iç politikadaki sıcak tartışmalara ve gündeme dair bütün gelişmeleri Kanal D-CNN Türk ortak yayınında değerlendirecek.

Bu gelişme, tam da TCMB faiz kararının bir gün öncesinde gerçekleşecek olması nedeniyle önemli bir sinyal gelebilir beklentisine sebep oldu.

Hatırlanacağı üzere, mart ayında faizi yüzde 19'a çıkarttığı için Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ı görevden alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tezinin aksine beş aydır politika faizi yüzde 19'da sabitlendiği halde, enflasyon beş aydır sürekli yükseldi.

Mart ayında Merkez Bankası Başkanlığı'na Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesiyle 7.20 TL'ye kadar inen dolar kurunu 8.50'ye, euroyu 10 TL'ye çıkartan bizzat iktidarın kendisi oldu. Mart ayında yüzde 16 düzeyinde ve politika faizinin 3 puan altında olan enflasyon, en son temmuz rakamlarıyla yüzde 18.95'e çıktı ve neredeyse Merkez Bankası'nın politika faizini yakaladı. Bu aşamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Ağustos'taki PPK toplantısı öncesinde tekrar iktidar medyası ekranlarına çıkıp, enflasyonun hızla düşeceğini ve faizleri de bugünkü seviyesinin çok altına indireceklerini açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarlı şekilde faiz indirimine gidileceğini söyleyip, kurları yükselttiğini savunarak, "Cumhurbaşkanı ekranlardan birilerine sinyal verdiğini söylüyor. Bu sözlerden sonra dolar-euro artıyor. Faiz indirimi sinyaliyle mesaj veren ve kurları yükselten bizzat iktidarın başıdır" dedi.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de, "Ne zaman ki, Cumhurbaşkanı faiz enflasyon ilişkisine dair bir açıklama yaptıysa geçtiğimiz yıllarda, her seferinde TL değer kaybetti. O zaman şu soruyu sormakla yükümlüyüz: Her seferinde bu açıklamadan sonra TL’nin değer kaybedeceğini bilerek bu açıklama yapılıyorsa, TL değer kaybettiğinde, dolar/TL yükseldiğinde kim kazanıyorsa onlara sinyal vermiş demektir. Kim kazandı? Bu bir cümlelik açıklama ile 15 kuruş oynadığı zaman kim kazanç sağladıysa sinyali onlara göndermiş demektir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar