Ağbal döneminin ilk faiz kararı geldi: Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'e yükseltti

Ağbal döneminin ilk faiz kararı geldi: Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'e yükseltti
Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15’e yükseltti. Merkez Bankası, artık tüm fonlamanın haftalık repodan yapılacağını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kasım ayı toplantısında politika faizini yüzde 10,25'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. TCMB, böylece eylüldeki 200 baz puan artırımın ardından üç ay içinde ikinci faiz artırımını yapmış oldu.

Kararın ardından dolar ve euroda sert düşüşler gözlendi. Kararın açıklanmasının hemen ardından dolar, 7,70'lerden 7,50'li seviyelere, euro ise 9,15'lerden 8,95 seviyesine geriledi. 

Geçtiğimiz günlerde Murat Uysal'ın görevden alınmasının ardından göreve gelen Naci Ağbal, ilk toplantısında faiz artırımına gitti. Bankanın kasım toplantısında 475 baz puan faiz artışıyla politika faizini yüzde 15'e çıkarması bekleniyordu. Reuters anketine katılan ekonomistler politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinin yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltilmesini bekliyorlardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 10,25'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi. Karar metninde parasa duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Kasım ayı faiz kararı metnine önceki aylarda kullanılmayan döviz rezervleri ifadesi de girdi.

Karar metninde şu ifadeler kullanıldı:

"Türk Lirası'ndaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır."

TCMB'nin bir zamandır farklı politika araçlarıyla attığı sıkılaştırma adımları sonrasında 18 Kasım itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 14,80 olmuştu. Ağustostan beri uygulanan geleneksel yöntemli repo ihalelerinin ortalama basit faizi de yükseliş kaydetti ve yüzde 15'i aştı.

TCMB Başkanı Naci Ağbal 7 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Murat Uysal'ın yerini almıştı. Aynı hafta sonu Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmiş, Albayrak'ın yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan atanmıştı.

Ağbal TCMB Başkanı olarak ilk yazılı açıklamasında fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını söylemişti.

Ekonomi yönetiminde yaşanan bu değşiklikleri takiben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da ekonomide yeni döneme ilişkin mesajlar gelmişti. Erdoğan ekonomide yeni bir döneme girildiğini işaret ederken, enflasyonla mücadele vurgusu yaptı. Erdoğan gerekirse acı reçetenin uygulanacağını belirtmişti.

Çarşamba günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yatırımcılarımızı yüksek faizlere ezdirmemeliyiz" ifadelerini kullanmıştı. Enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Erdoğan hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere ulaştırmak olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar