Hükümete 'enflasyon mektubu' yazılacak: Merkez Bankası'nın 2020 hedefi de tutmadı

Hükümete 'enflasyon mektubu' yazılacak: Merkez Bankası'nın 2020 hedefi de tutmadı
2020 yılı enflasyonunun yüzde 14,6 olarak açıklanmasıyla Merkez Bankası'nın yüzde 5 enflasyon hedefi yine tutmadı, hükümete bunun nedenlerini anlatan bir mektup yazılacak.

ARTI GERÇEK - 2020 yılı enflasyonunun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 14,6 olarak açıklanması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) enflasyon hedefinin neden tutmadığıyla ilgili hükümete mektup yazma göreviyle karşı karşıya bıraktı.

Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesi kapsamında uzun zamandır yıllık hedefini yüzde 5 olarak açıklıyor.

Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiş durumda. Yıl sonu enflasyonunun belirsizlik aralığı dışında olması durumunda Merkez Bankası'nın hükümete açık bir mektup yazma görevi bulunuyor.

Merkez Bankası'nın 2020 yılı enflasyon hedefi yüzde 5'ti. 2012 yılından bu yana son dokuz yıldır Türkiye'nin yıllık enflasyon hedeflemesi yüzde 5 olarak görülüyor. Son dokuz yılın tamamında enflasyon hedeflemesi tutturulamadı. Hatta 2018 yılında enflasyon hedeflenen yüzde 5 seviyesinin dört kat üzerine çıkarak, yüzde 20 seviyesinin üzerinde gerçekleşti.

2020 enflasyonu da son açıklanan veriler doğrultusunda hedeflenen seviyenin yaklaşık üç katı olarak gerçekleşmiş durumda. Dolayısıyla yasayla belirlenmiş şekilde Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin yasal bağlayıcılığı var.

Şimdi kasım ayında Murat Uysal'ın görevden alınmasının ardından Merkez Bankası'nın başına gelen Naci Ağbal yönetiminin mektubunun içeriğinde neler yer alacağı bekleniyor.

ENFLASYON HEDEFLEMESİYLE İLGİLİ MEKTUP YASA GEREĞİ YAZILIYOR

1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu'nun 42'nci maddesi uyarınca, enflasyon hedefine ulaşılamaması halinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hedeften sapmanın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Hükümete yazılı olarak bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerekiyor.

Merkez Bankası'nın enflasyon heefleriyle ilgili değerlendirmeleri şöyle ifade ediliyor:

"Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, üçer yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, Tüketici Fiyat Endeksi'nin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır.

Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiştir. Yıl sonu enflasyonunun belirsizlik aralığı dışında olması durumunda; Merkez Bankası hesap verme yükümlülüğü nedeniyle, Hükûmete açık bir mektup yazar.

Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, hedef değişken olarak Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) 12 aylık değişimiyle hesaplanan yıl sonu enflasyon oranları esas alınır.  Ayrıca bu hedefler, Hükûmetle birlikte nokta hedef olarak belirlenir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar